Vernoeming brug 404 in Amsterdamse Schoolbrug . . . .

Brug 404 gaat wellicht Amsterdamse Schoolburg heten

Lees het initiatiefvoorstel van de bewonerspartij Vereniging Ons Zuid om brug 404 een passende naam te geven. Brug 404 verbindt de Scheldestraat met de Ferdinand Bolstraat over het Amstelkanaal.
Stichting Geheugen van Plan Zuid ondersteunt dit voorstel van harte.

Tot op heden heeft brug 404 nog geen eigen naam.

Hierbij dient de bewonerspartij Vereniging Ons Zuid een initiatiefvoorstel in om brug 404 die de Scheldestraat en de Ferdinand Bolstraat met elkaar verbindt en nog geen naam heeft te vernoemen naar de bouwstijl waarin hij gebouwd is namelijk de Amsterdamse School en zodoende de Amsterdamse Schoolbrug te vernoemen.

VOZ heeft hiervoor de volgende argumenten:

De brug is ontworpen door Pieter Lodewijk Kramer en in 1927 gebouwd.
Hij werkte voor de dienst Publieke werken van de gemeente Amsterdam en is verantwoordelijk geweest voor de vormgeving van ongeveer 400 bruggen, waaronder brug 404 en is een goed voorbeeld van de bouwstijl van de Amsterdamse School.

De beeldhouwwerken (ornamenten)op deze brug zijn ontworpen door Hildo Krop, deze 4 ornamenten behelzen een faunskop tot de kin in golvend water, een opgerolde slang omgeven door golvend water, een kop in de golven en een vis in het water.
Deze beeldhouwwerken zijn typerend voor de stijl van de Amsterdamse School.

Een derde element wat deze brug tot een goed voorbeeld maakt van de Amsterdamse Schoolstijl zijn de 4 op iedere hoek van de brug gebouwde brughuisjes.
Deze huisjes zijn een goed voorbeeld van woningen en panden die in de typische Amsterdamse Schoolstijl zijn gebouwd.

Deze 3 elementen, het ontwerp van de brug ( P. L. Kramer), de ornamenten ( H. Krop) en de 4 brughuisjes ( P. L. Kramer) maken deze brug tot een compleet ensemble en goed voorbeeld van de Amsterdamse Schoolstijl

Daarom stelt VOZ voor om deze monumentale brug die in 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst te vernoemen als “ Amsterdamse Schoolbrug”, en op de brugleuningen naambordjes te plaatsen, dit ook als ode aan de bouwstijl “ Amsterdamse School “ die in binnen- en buitenland wereldberoemd is en Amsterdam heeft verrijkt met prachtige historische buurten, gebouwen en bruggen.
Tevens deze naamgeving in te luiden met een officiële onthulling.

Daphna Brekveld