Rondje Rivierenbuurt . . . .

RONDJE RIVIERENBUURT
3. Aanbellen voor één cent

Omdat op die zondag van de geweldige wandeling met Max Glas en Jos ook de Amsterdam Marathon plaatsvond was ik met de sneltram naar De Rivierenbuurt gereden en bij station RAI uitgestapt. Daarvandaan is het een lekker stukje wandelen naar de Waalstraat en het was bovendien een mooie voorbereiding voor de volgende afleveringen van het Rondje Rivierenbuurt.
Want waar vind je bijvoorbeeld zo’n mooie voorbeelden van die kenmerkende torens op de hoeken van de woningblokken?

Ik had m’n fototoestel meegenomen en kon me even lekker uitleven bij het fotograferen van een aantal exemplaren. Ik plaats er een in dit stuk als voorbeeld. Als opwarmer voor de aflevering die we gaan maken over dit onderwerp. En als voorbeeld voor de lezers die zich afvragen welke torens ik bedoel.
Maar er viel me nog veel meer op tijdens dat korte wandelingetje. Heb je bijvoorbeeld wel eens gezien hoeveel verschillende voordeuren de huizen in de Rivierenbuurt bezitten? Met glas, zonder glas, met een boog, huizen met een houten binnentrap en die met een stenen opgang tot de eerste etage.
Deuren met een rooster voor de intercom en exemplaren met een koperen plaatje waarin een gleufje is aangebracht. Net groot genoeg om een koperen cent in te gooien. * Ik heb wel eens gelezen dat dat was om te voorkomen dat bedelaars aanbelden. Je moest namelijk eerst een cent, qua waarde ongeveer te vergelijken met een kwart Euro nu, door dat gleufje gooien voor de bel overging. Met alle kans dat je die cent kwijt was als er niet werd open gedaan. Bij sommige plaatjes staat dat er ook op. “Een cent inwerpen. Dan bellen”

* (red.) De elektrische deurbel (nieuw in de jaren dertig) trad pas inwerking na inwerpen van 1 cent en was bedoeld om het 'belletjetrekken' tegen te gaan. Belde je te goeder trouw dan kreeg je uiteraard je cent weer terug.

Ik geloof niet dat die dingen na de oorlog nog werden gebruikt maar als een van de lezers een andere verklaring weet of een toelichting is die natuurlijk welkom. Bij sommige huizen zijn ze als blijvende herinnering aan een heel andere tijd in ieder geval blijven zitten.
Zoals er meer is dat aan vroeger herinnert. Maar daarover meer in een volgende aflevering
Ruud Jansen