GASTENBOEK 2006

Naam: Dan van Aken
Email: dava@dava.demon.nl
Onderwerp: radio oranje

Als docent Mens en Maatschappij (geschiedenis) heb ik met een aantal leerlingen uit het 2e en 3e leerjaar VMBO veel gebruik gemaakt van Uw uitstekend verzorgde site. Ga zo door!

Naam: michiel nooren
Email: michiel.nooren@inter.nl.net
Onderwerp: artikel rivierenbuurt
Date: 12/20/2006

ik schrijf een roman die speelt in de rivierenbuurt, waar ik zelf ook woon. jullie teksten helpen me om de buurt te beschrijven. groet michiel

Naam: Joop Jansen 1932
Onderwerp: Kerst - Nw.jaar
Date: 12/20/2006

Alle lezers,die de zuidelijke wandelweg een goed hart en veel herinneringsleesstof toewensen,een prettige Kerst en Nw.jaar PROOST !

Naam: Kees van der Bliek
Email: cjvdbliek@tele2.nl
Onderwerp: 30er jaren in kleur
Date: 12/19/2006

Heel leuk dit te kunnen zien, heb jaren hier in Zuid gewoond Kees

Naam: Pauline Wesselink
Email: renp@xs4all.nl
Onderwerp: Tentoonstelling Verzetsmuseum
Date: 12/15/2006

Vandaag was ik op de opening in het Verzetsmuseum "Eva's verhaal. De onderduikschilderijen van Erich en Heinz Geiringer". Eva Geiringer, de zus van Heinz, was erbij Klasgenoten van Heinz van het Joods Lyceum, kwamen aan het woord o.l.v. Hanneke Groenteman. De familie Geiringer woonde in de oorlog op het Merwedeplein tegenover de familie Frank. Na de oorlog trouwde Otto Frank met de moeder van Eva. De schilderijen van Erich en Heinz zijn gemaakt in de onderduiktijd en onder planken verborgen. Ze zijn na de oorlog door Eva en haar moeder gevonden. Indrukwekkend.

Naam: Kees Zijp
Email: lkz@xs4all.nl
Onderwerp: foto's
Date: 12/11/2006

Ik ben een echte plaatjes kijker dus heb genoten van al die mooie foto's uit het verleden. Met vriendelijke groeten Kees Zijp

Onderwerp: NIEUW BOEK RIVIERENBUURT AUTEUR
Date: 12/11/2006

Op www.demirandabuurt.web-log.nl   staat een berichtje over Verdacht van moord, een jeugdroman voor kinderen vanaf twaalf jaar. Het boek is geschreven in samenwerking met Unicef.

Naam: Ania Lentz
Email: ania@bitbike.com
Onderwerp: opening RAI
Date: 12/10/2006

Wij woonden op de hoek v.d. Wielingenstraat t.o. de Nieuwe Rai. Op de openingsdag zijn er mensen ettelijke keren het blokje omgelopen maar konden niet met een kinderwagen van de stoep, zoveel auto's waren er geparkeerd!

Naam: Margot van Collenburg
Email: mi_van_collenburg@yahoo.com
Onderwerp: Kerst en Nieuwjaarswens
Date: 12/9/2006

Wat een leuke nostalgische foto! Laat ik nu net in die tijd op dat ijs hebben leren schaatsen! Het was in 1956, toen ik 6 jaar was. Wat een succes met de site de afgelopen drie jaar. Ga zo door!

Naam: Joop Barber
Email: joopbarber@hotmail.com
Onderwerp: de wolkenkrabber
Date: 12/9/2006

Ik woon in Breda en heb ik een oud schilderij van de wolkenkrabber , dat heb ik geerft van mijn ouders .

Onderwerp: Tekeningen Jos
Date: 12/4/2006

He Jos, geweldig je tekeningen. Dat vind ik nou mooi dat je niet alleen een ontzettend ijverige webmaster maar ook een talentvolle kunstenaar bent.

Naam: Leo Leeuw
Email: leoleeuw@tiscali.nl
Onderwerp: zuidelijke wandelweg amsterdam zuid
Date: 12/4/2006

Ik woon in Bergen op Zoom en heb in de Stadionbuurt gewoond (1950-1957). Mijn vader had de huishoud- en speelgoedwinkel "LEBO" op de Stadionweg 159 (nu Albert Heijn). Ik lees over de rivierenbuurt en de mij bekende stadionbuurt. In mijn padvinderstijd hadden we het clubhuis naast de begraafplaats Buitenveldert op de zuidelijke wandelweg naast de spoordijk. Misschien is er meer info uit de Stadionbuurt?

Naam: Yvonne Fausto
Email: yvonnefausto@tiscali.nl
Onderwerp: 3 jarig bestaan zww
Date: 12/2/2006

Van harte gefeliciteerd met het 3 jarig bestaan van jullie mooie site de Zuidelijke Wandelweg. Zal er altijd mooie herinneringen aan overhouden met vernieuwde vriendschappen, de heerlijke verhalen en foto's, nog hartelijk bedankt voor deze speciale, mooie en verzorgde site en ik hoop er nog lang van te kunnen genieten,ik beveel hem ook iedereen aan, zo heerlijk even terug in de tijd, groetjes aan Jos en Paul.

Naam: annelies van soldt-seijffert
Email: annelies@vansoldt.demon.nl
Onderwerp: tekeningen van Jos
Date: 11/28/2006

In één woord PRACHTIG....een feest om naar te kijken en ik vraag me af of ze ook te koop zijn, groet annelies

Naam: Robert Bar-Chaim
Email: r1929@zahav.net.il
Onderwerp: Ringdijk
Land: Israel
Date: 11/28/2006

Zo'n twee jaar geleden was ik op bezoek in Amsterdam en zocht ik de Ringdijk waar wij met mijn ouders zo veel wandelden. Maar tevergeefs. Tot dat ik plotseling besefte dat die drukke hoofdweg de Ringdijk was.Zo verliezen wij onse onschuld! Robert

Naam: Henk Visser
Email: hevi@chello.nl
Onderwerp: 3 jarig bestaan
Date: 11/28/2006

Jos, Van harte gefeliciteerd met 3 jaar ZWW. Blijf doorgaan, dan blijf ik je "lastig vallen" met info's.

Naam: EDUARD DEERING
Email: photongraaf@yahoo.com
Onderwerp: Ringdijk
Date: 11/28/2006

Heel fijn te kunnen lezen over het speelgebied van mijn jeugd. Ed Deering 15-03-1939 woonplaats Schoondijke

Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia@wanadoo.nl
Onderwerp: drie jaar ZW
Date: 11/28/2006

Hallo Jos en Paul, Het driejarig bestaan van ZW is een dikke felicitatie waard. En een uitdaging voor iedereen om ook een bijdrage te leveren. Ik kan niet schrijven hoor ik vaak. Onzin! iedereen kan schrijven. Meteen doen. Groet Ruud

Naam: Co Maarschalkerweerd
Email: co.ank.m@12move.nl
Onderwerp: Eigen bericht(en)
Date: 11/28/2006

Helaas ook nu weer geen enkele reaktie op mijn oproep(en) betreffende de luchtoorlog boven Amsterdam. Desalniettemin heeft zich gedurende de oorlog, en m.n. de Rivierenbuurt, veel afgespeeld!... Duikt U s.v.p. nog eens in uw herinneringen (of dagboeken) en kijk eens, of U toch nog iets weet of heeft.... Wie, of wiens ouders heeft of hebben b.v. het bombardement op de Zuider-gasfabriek van nabij meegemaakt?.... Wie kent mensen die in de Vechtstraat en Lekstraat hebben gewoond, toen daar bommen vielen?... Wie-o-wie reageert?!....

Naam: Jenny Wiersema
Onderwerp: 3-jaar Zuidelijke Wandelweg
Date: 11/28/2006

Jos en Paul, gefeliciteerd met het 3-jarig bestaan van Zuidelijke Wandelweg. Hoe dit heeft ontstaan in 3 jaar tijd mag een creatief wonder heten. Ik weet als geen ander hoeveel tijd en energie er in deze site gestoken wordt, dus een staande ovatie is zeker op zijn plaats. Nogmaals van harte en nog veel plezier en succes met het vervolg van deze prachtige website. liefs Jenny

Naam: karel grazell
Email: grazell@planet.nl
Onderwerp: Olympische dag: van Ruud Jansen
Date: 11/28/2006

Nog twee kleine herinneringen mijner. Ik liep op een nacht over de Ceintuurbaan en zag een eenzame man komen looppassen uit de Ferdinand Bolstraat rechtsaf de Ceintuurbaan op. Hij kwam van z'n werk, op een politiebureau, meen ik. Het was de dagelijkse training van Wim Slijkhuis, werd me verteld. Zo was dus toen nog de athletiek. Ik zag in 1943 (?) een wedstrijd om het voetbalkampioenschap van Blauw Wit in het stadion tegen de Apeldoornse geheelonthouders (AGO)van AGOVV. We hadden vrijkaartjes gekregen op school. Blauw Wit werd die dag kampioen. Ik denk in de jaren tachtig kwam Vrij Nederland altijd met een kleurenbijlage. Op een dag stond voorop een kleurenfoto van de stadiontribune op die dag van die wedstrijd. Die was in offset gedrukt. Ik was op die foto een heel klein ringetje van wellicht nog geen millimeter, en m'n aanwezigheid was vervloeid in de drukinkt. Het verleden is niet wat het ooit was.

Naam: Jerry, Gerrit. Meents
Email: jmeents3729@msn.com
Onderwerp: Winter' 44-'45
Land: United States
Date: 11/27/2006

Did is het beste wat ik ooit gelezen hebt over de honger winter. Ik heb het mee gemaakt en ben ook met een hand kar en een vriend naar Hoorn geloopen. Wij waaren allenbij 14 jaar oud. Nu stel ik boeken en verhaalen aan de kaak van Hollanders hier in de USA,Canada en Australia die valse zijn. Did bookje over de honger winter zou eigelijk verplicht worden om te lezen bij allen leerlingen in Holland. Vriendelijk, vriendelijk bedank. Jerry Meents. PS. Let AUB niet op mijn Hollands want ik ben al bijna 50 jaar weg uit Holland,en door de oorlog heb ik nooit de lageren school door geloopen.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: gebeurtenissen in Zuid
Date: 11/25/2006

Prachtig, die foto's en krantenartikelen van vroeger. Het beeld van Wilhelmina Drucker deed me onmiddellijk denken aan m'n jeugd in de veertiger jaren. Honderden keren ben ik langs haar beeld op de Noorder Amstellaan gelopen, onderweg van de Scheldestraat naar de Meerhuizenschool op het Meerhuizenplein of terug, in omgekeerde volgorde. Ik was te jong om te kunnen weten wie zij was, wat haar betekenis was. Heb een tijdje in jeugdige onnozelheid zelfs gedacht dat zij die andere Wilhelmina was.

Naam: K Dijstra
Onderwerp: De Holendrechtstraat – Een winkelstraat
Date: 11/22/2006

Leuk, ook ik woonde op het borstenburgplein 9 vroeger en weet ook wel dat hij 's-avond laat nog door de straat reed. En dat ik bij Blendenman met het boodschappenboekje kwam he, leuk echt.

Naam: Fred Doodhagen
Email: freddoodhagen@hotmail.com
Date: 11/22/2006

De fa. Bochel wie kende die niet? Ik kende mw. Bochel omdat wij in 1970 op de Vrijheidslaan kwamen wonen, af en toe olie of iets dergelijks moesten halen bij deze vriendelijke vrouw, en ik toen naar de Berlageschool ging hierdoor herinner ik mij de Holendrechtstraat zeer goed. Maar volgens mij heette de groenteman op de hoek met de Uithoornstraat Ger Bals, toen woonachtig op de Vrijheidslaan die volgens mij nog steeds een fruitkraam heeft op het Koningsplein en/of Leidsebosje tevens kende ik de fietsenmaker als Lohman, thans nog een winkel hebbende in de De Clerqstraat. De melkboer heette volgens mij Cor. Al met al een heel leuke straat uit de vorige eeuw!

Onderwerp: De Waalkerk
Date: 11/20/2006

Op een zondag was er een merel in de kerk; wegjagen hielp niet, maar de vogel ging zitten op de kansel-bijbel en zong daar voor de microfoon die al aanstond.

Naam: Rob Vonk
Email: rvk@deprincipaal.dekey.nl
Onderwerp: vormgeving website
Date: 11/13/2006

Geachte Mevrouw, Meneer. Wat een prachtige website! Als projectmanager restaureer ik 4 grote woonblokken in de nabijheid van Het Schip, van Michiel de Klerk.Op deze 4 blokken wil ik sierletters laten aanbrengen in Amsterdamse School Stijl tbv naamgeving van de blokken. Ik ben op zoek naar inspiratie/voorbeelden van 'typische' typografie uit de periode 1920-1930. Zijn over dit onderwerp publicaties te vinden/verkrijgen? Met vriendelijke groet, Rob Vonk

Naam: Bert Schuurman
Email: schuurman.dda@planet.nl
Onderwerp: Site en gastenboek
Date: 11/9/2006

Kennis gemaakt met de site en gastenboek. Bijzonder. Wat ik mis is iets over de hele leuke straat de Molenbeekstraat Zelf daar gewoond van 1933 (geboren) tot 1965(vertrokken) met een kleine onderbreking 1939/1942. Het is een straat waar heel veel gebeurd is.In het bijzonder in de oorlogsjaren. Het spelen op straat had altijd wel iets.We hadden toen nog te ruimte. Iedereen kende elkaar.Het was net een klein dorpje. Ik denk er met plezier aan mijn jeugdperiode terug. Een ieder die dit leest alvast de hartelijk groeten. Bert Schuurman.
De Molenbeekstraat is zelf zo leuk dat er een boek over geschreven is.
Zie hier >> (red.)

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: Stadswallen door Kees Tamboer en Lodewijk Brunt
Date: 11/8/2006

Leuk artikel. In de zomermaanden rijdt er overigens een museumtrammetje naar Bovenkerk over die roestige rails in hun artikel. zie: www.museumtram.nl

Naam: André Uijlenhoed
Email: ahuijl@hetnet.nl
Onderwerp: boekhandel Blankenvoort
Date: 11/4/2006

Fantastisch verslag. Mijn vader kocht veel boeken bij Blankenvoort. In mijn herinnering een gezellige boekhandel

Naam: anne
Email: tijl_uilenspiegel@wanadoo.nl
Onderwerp: het beeld van anne
Date: 10/31/2006

Zo bijzonder als Anne was, is het beeld wat er nu stilletjes staat. In herinnering aan haar dapperheid en geloof in betere tijden . Laten we haar, ook in gedachten, blijven herinneren.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: nieuwe layout
Date: 10/31/2006

Hallo Jos, Even dacht ik dat ik een verkeerde site had aangeklikt maar nee hoor, het betreft gewoon een verfraaing, die je in de menupagina hebt doorgevoerd. Mooi. Ruud

Onderwerp: (lucht-)oorlog
Date: 10/30/2006

Met is alweer vele maanden geleden , toen ik een oproep plaatste, mij over uw ervaringen te vertellen m.b.t. de luchtoorlog en de gevolgen daarvan. Maar helaas heeft dat (op een enkele reaktie na) weinig opgeleverd en ook geen enkele foto. Toch leeft het onderwerp 'oorlog' wel onder U, maar is er nu echt niemand die iets over de 'luchtoorlog' boven Amsterdam en naaste omgeving weet te vertellen?!...

Naam: PIETER ENGELSMAN
Email: pengelsm@bigpond.net.au
Onderwerp: op deze uitzonderlijke website
Land: Australia
Date: 10/21/2006

Ik ben van 1925 en de herinneringen uit de oorlog hebben mij diep ontroerd. Met tranen in mijn ogen wil ik U nu bedanken.

Naam: Olaf Swaneveld
Email:
o.swaneveld (at) hccnet.nl
Onderwerp: Blankevoort
Date: 10/16/2006

In het verleden heb ik heel wat bij Blankevoort gekocht voor ik buiten Amsterdam ging wonen. Voor mijn moeder maakte het weinig uit: in Amstelveen vestigde Blankevoort zich onder haar in de flat Schokland aan de "Rembrandtwegzijde". Later verhuisde Blankevoort naar het huidige adres aan de Rembrandtweg. Het laatste dat ik er heb gekocht is van antiquarische waarde: het (originele) Herinneringsalbum 1940 - 1945 van L.J. Jordaan, de bundeling uit De Groene Amsterdammer, vlak voordat de herdruk verscheen .......!

Naam: netty de Ruig-Fijnaut
Email: nettyfijnaut@wanadoo.nl
Onderwerp: woning familie Frank
Date: 10/11/2006

prima verhaal over de woning van de familie Frank. Zeer verhelderend en intressant.

Naam: judith
Email: erikx_1966@hotmail.com
Date: 10/9/2006

ik vindt het zeer leuk om de foto's van het huis op het merwedeplein te zien ze schrijft er veel over in haar dagboek daarnaast ben ik zeer geintreseerd hoe zij dit heeft beleeft voordat ze ging onderduiken het is voor mij een idee om me beter in te leven als ik haar dagboek lees

Naam: Robert Landman
Email: RLAND@XS4ALL.NL
Onderwerp: Uitleg mokum
Date: 10/9/2006

Ik vroeg aan dochter van 15 ( VWO leerling ) waar kom je vandaan als je uit Mokum komt ? Arnhem, Utrecht of ergens anders vandaan. Ze wist het niet en dat verbaasde mij, en zodoende kwam ik via Googelen op uw zeer interessante site en ging gelijk verder lezen over allerlei leuke onderwerpen.

Naam: F.A.G. van der Veen-Bachra
Email: fbachra@hetnet.nl
Onderwerp: Boek Blankenvoort
Date: 10/9/2006

Mijn grootmoeder kocht bij Blankenvoort mijn eerste poezie-album. Dat is nog in mijn bezit. Mijn vader kocht bij Blankenvoort het eerste en waarschijnlijk enig kinderboek dat Jan Mens vlak voor of in de begin van de oorlog schreef. Het heette  Geertje. Het beloofde tweede deel heeft hij nooit geschreven. Met een bijna zelfde achtergrondverhaal kwam daarna het boek, Koen van hem uit. Ook dat stond bij Blankenvoort links in de etalage en mocht ik van mijn gespaarde geld kopen. Verder bedankt voor het plaatsen van dit artikel.

Naam: Hans Bolle
Email: HaBol5@aol.com
Onderwerp: Blankevoort (Rooseveltlaan)
Land: United Kingdom
Date: 10/8/2006

Woonde van 1946 tot ongeveer 1957 in de Deltastraat, bij de Wolkenkrabber. Kocht altijd boeken enz. op de hoek van de Rooseveltlaan bij Blankevoort. Was ook nog lid van de bibliotheek. Leuk verhaal was dat over de boekhandel! Greetings, Hans Bolle

Naam: Bep Gomperts-Gerritse
Email: bep@escapenet.com.au
Onderwerp: Boekhandel Blankevoort
Land: Australia
Date: 10/8/2006

Via Pauline Wesselink kreeg ik het srtikel over Boekhandel Blankevoort onder ogen. Cees Philips, de huidige eigenaar, is aangetrouwde familie en in 1998 werd het boekje over mijn tante Rie Schreijnders-Gerritse, getiteld 'Ik was een tijdje een ander' geschreven door Pauline Wesselink, bij Blankevoort gepresenteerd. Pauline houdt me voortdurend op de hoogte van de website 'Zuidelijke wandelweg', want ik ken de omgeving goed. Ik vind het een erg mooie en interessante website. Groetjes, Bep Gomperts

Onderwerp: Blankevoort - Rembrandtweg
Date: 10/7/2006

Leuk die geschiedenis over Blankevoort! De presentatie van mijn boek Ik was een tijdje een ander werd op 24 oktober 1998 bij Blankevoort werd gehouden. Dit was geregeld door Kees de Bakker (Conserve) met Cees Philips. Het was die middag bomvol, zo'n 140 mensen waren er en velen kochten het boek. Maar het was vooral heel erg gezellig in die prachtige, gerenommeerde boekhandel!

Naam: Mari Kant
Email: mari.kant@casema.nl
Onderwerp: WOLKENKRABBER
Date: 10/5/2006

Ik kijk geregeld op deze site en heb voor de Wolkenkrabber namens de familie Kievits - Walden een bijlage mogen leveren. Ik ben nu bezig een boek te schrijven over het leven van Berry Kievits en Gerard Walden, ze hebben 60 jaar in de Wolkenkrabber gewoond en ben eigenlijk benieuwd of er nog mensen zijn die herinneringen aan hen en hun zoon Nol (Kievits)Stanowsky hebben, ik zou graag deze verhalen van u willen lezen/horen? De jaren dat ze met hun eigen gezelschap de KRO revues brachten vertrokken de bussen vanaf de Wolkenkrabber van vele medewerkenden heb ik leuke verhalen hieover gehoord, b.v. de gezellige praatjes die ze hadden met de portier beneden. Wie heeft er nog iets leuks / minder leuks over hen te vertellen? Heel Graag?

Naam: EDUARD R A DEERING
Onderwerp: 1937 LUCHTFOTO AMSTELLAAN
Land: New Sealand
Date: 10/1/2006

Geachte heer, mijn dank voor het beschikbaar maken van deze unieke foto. Voor mij een mooie herinnering aan mijn jeugd in de Rivierenbuurt. En door te kunnen geven aan mijn nog jonge kinderen waar hun vader opgroeide. NoorderAmstellaan 49 II ( Churchill-laan ) vriendelijke groet, ED, 15-03-1939. Zeeland ZVL

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: wikipedia
Date: 9/29/2006

Hallo Jos en Paul, Gefeliciteerd met de opname in de Wikipedia. Moet jullie een tevreden gevoel hebben bezorgd en terecht maar er is natuurlijk meer. Is dit bijvoorbeeld jullie einddoel? Ik denk van niet. Verdubbeling van de gemiddelde dagscore van het aantal bezoekers (en meer) moet er in zitten. Alvast succes gewenst. Ruud

Dankjewel Ruud, de dagscore is overigens gemiddeld 500 bezoekers. (red.)

Naam: Ton Aldersebaes
Email: tonol@sbcglobal.net
Onderwerp: 't sluisje op de wandelweg
Land: United States
Date: 9/29/2006

Reuze leuk hierover te lezen. Ik woonde vroeger op de Rivierenlaan en was bevriend met de familie die in dat huis woonden. Helaas ben ik de naam vergeten. De fotos en het verhaaltje brachten heel wat herinneringen naar voren. Bedankt en blijf het doen!

Naam: Willy Langendonk-Morssink
Email: j.langendonk@quicknet.nl.
Onderwerp: liesbeth philipsen
Date: 9/28/2006

Je wist blijkbaar de voornaam van populier niet meer, maar ik wel Henry Populier, en waarom, wij fietsten altijd door de biesboschstraat omdat wij hem zo leuk vonden. Elke kans grepen wij aan om maar een glimp op te vangen. Dat was natuurlijk niet in de zandbaktijd, maar pubertijd.

Naam: Dick Nooy
Onderwerp: Vermelding Wikipedia.
Date: 9/28/2006

Goed werk weer, webmaster. Ons aller Rivierenbuurt verdient inderdaad zo'n vermelding!

Onderwerp: dank voor hulp
Date: 9/22/2006

Jos, ik wil je heel erg bedanken voor de professionele en spontane hulp bij het opzetten van het web-log www.demirandabuurt.web-log.nl  Dat hij er zo mooi uitziet met al die buurtbewoners erop en voor het linken natuurlijk!

Graag gedaan Pauline (red.)

Naam: Metty Smit
Email: respons1@planet.nl
Onderwerp: zuidelijke wandelweg
Date: 9/20/2006

Ik woonde in de Kinderdijkstraat 106 1hoog. Leuk om contact te leggen met de 'kinderen' van rond de jaren '50, die in de straat woonden.
Metty Smit

Naam: Ger van Huizen
Email: gvanhuizen@tiscali.nl
Onderwerp: Luchtfoto van de Wolkenkrabber e.o
Date: 9/17/2006

Hallo, Ik heb een unieke luchtfoto uit 1937 van het Victorieplein met daarop de "wolkenkrabber" en de woning van Anna Frank. Is er belangstelling voor, dan kan ik de foto met bijzonderheden toezenden. Met vriendelijke groet, Ger.

E-mail: jansenvalk@quicknet.nl
Onderwerp: melkboeren
Date: 9/15/2006

Wij zijn in 1944 in de Korte Meerhuizestr 8" gaan wonen en op de 1e etage, woonde ook een Jansen, dus twee jansen boven elkaar. Mijn vader zat bij de luchtbescherming en jansen op de eerste verdieping zat in de handel . . . .

Lees verder >>

Naam: Francien
Onderwerp: Molenbeekstraat
Date: 9/14/2006

's Morgens vroeg radio aan. Wordt er een lied gezongen over de Molenbeekstraat. Zanger ????/ Luister veel maar had dit nog nooit gehoord.

Zie het artikel Ernst Jansz op deze website (red.)

Onderwerp: Wilgenlaantje Zuidelijke Wandelweg
Date: 9/12/2006

Er is weer een artikel verschenen over de geplande bebouwing aan de Zuidelijke Wandelweg. In de Echo van 23 augustus 2006 staat een interview met Astrid Smit namens bewonersvereniging De Mirandabuurt.

Naam: Liesbeth Philipsen
Email: Philipsenel@chello.nl
Onderwerp: klaarovers
Date: 9/10/2006

Wat geweldig om al deze foto's te bekijken van de Rivierenbuurt. Ik woonde in de Biesboschstraat. Spelen deden we nog op straat, de klaarovers herinner ik me goed en natuurlijk de zandbank bij de Wolkenkrabber. En ik had toen een vriendje ? Populier heette hij, van hem heb ik mijn eerste chips gekregen en gegeten.

Naam: karel n.l. grazell
Onderwerp: het schip in de rivierenbuurt
Date: 9/8/2006

Vanaf de Beethovenstraat de J.M. Coenenstraat in, staat links een blok huizen dat door Staal is gebouwd, als ik goed ben geïnformeerd, en dat eveneens een schip is: aan het eind zie je zelfs golven, en bovenop staan toegangen tot het dak in de vorm van scheepsschoorstenen. Ook op de spiegelbeeldpleinen bij de PL Takstraat staan huizen die het schip worden genoemd (van De Klerk).

Naam: paul gellings
Email: paul.gellings@planet.nl
Onderwerp: Een schip in de Rivierenbuurt
Date: 9/4/2006

Ha Richard, We zullen hem nog nodig hebben, je ark van Noach in de Rivierenbuurt, met al het water dat er tegenwoordig 's zomers uit de lucht valt. Veel dank en waardering in ieder geval voor je speelse benadering van de bekende hoek met Wolkenkrabber. Het plaatje naast de foto van het bouwsel met oceaanstomer erop maakt het geheel zeer overtuigend. Hartelijke groet Paul Gellings

Naam: T. de Korte
Onderwerp: Kitty Vermist-Boermans
Date: 9/4/2006

Kitty was mijn buurvrouw waar ik goede herinneringen aan heb. Haar boekje is in mijn bezit en zal het zeker bewaren en vaak doorlezen ook aan " evt. kleinkinderen laten lezen. Ook wil ik u een compliment maken over de site "Geweldig

Naam: Pim Derks
Email: pim.derks@gmail.com
Onderwerp: Wolkenkrabber
Date: 9/3/2006

Ik heb zojuist het boek "Mathieu Smedts. De katholiek die Vrij Nederland Redde" van Igor Cornelissen uitgelezen. Het boek is enige maanden geleden verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Op bladzijde 128 staat dat Mathieu Smedts in de Wolkenkrabber heeft gewoond. Zijn naam kan daarom worden toegevoegd aan de lijst van bekende Nederlanders die in de Wolkenkrabber gewoond hebben. Op bladzijde 137 van hetzelfde boek staat dat prins Bernhard regelmatig de Wolkenkrabber bezocht. Hij kende Anke Sonderman-Speerstra, de weduwe van zijn in 1955 omgekomen vriend, de testpiloot Gerben Sonderman. Ook Mathieu Smedts en prins Bernhard kenden elkaar. Veel succes met de site!

Naam: Paul
Onderwerp: " vroeger" van dhr van Aalst
Date: 8/30/2006

Blij ben ik dat ik de orginele auteur van het verhaal over vroeger nu weet. Het verhaal heeft onder mijn naam over het internet gezworven. Dit is gekomen omdat ik het via de e-mail gekregen had en het onder de aandacht van de media heb gebracht. Bij het e-mail bericht stond geen auteur. Laat ik in ieder geval duidelijk maken dat het geenzins mijn bedoeling is geweest om met andermans veren te pronken. Feit is wel dat het brilliante verhaal heel veel is verschenen op diverse sites. Vriendelijke groet, Paul

Naam: Richard Keijzer
Email: r.keijzer@sdu.nl
Onderwerp: Verhaal Amstelkade
Date: 8/30/2006

Mooie foto's, alleen staat er geen "krul" op, maar een echte Van der Mey. Dit is het grote model urinoir met overkapping. De een- en tweepersoons krullen waren open aan de bovenkant.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: Frans Zuurveen
Date: 8/28/2006

Francien reageerde op de krantenkiosk op een van de foto's. Er stond er ook een op de hoek van de Maasstraat en de Noorder Amstellaan. Ik kocht er jaren op maandagochtend de SPORT en later de SPORT en SPORTWERELD. Frans beschrijft in z'n stuk trouwens nog veel meer herkenbare zaken. Dat je de centrale huisdeur kon openen met een loper die op de deuren van half Amsterdam paste bijvoorbeeld. Bij ons was dat nog niet genoeg en kon je de deur open trekken met een touwtje dat door een gaatje in de deur liep. Inderdaad werden er in de oude RAI tijdens de oorlog vliegtuigen gemaakt of opgelapt. Ik heb me laten vertellen dat Fokker daar ook nog een rol in speelde maar dat kan een verzonnen verhaal zijn.

Naam: Francien
Date: 8/28/2006

Lezen en foto's kijken en zo waar zie ik de kiosk op de Amstellaan die ik vergeten ben maar zo vaak voor mijn vader dunne boekjes (cowboy en dedective) heb moeten kopen. Een snoepje cadeau! Wanneer is die verdwenen? Ik denk heel snel na de bevrijding toen ook de beruchte pisbak verdween.

Naam: Renske Bongers
Email: rbongers-meijer@orange.nl
Onderwerp: gedichten
Date: 8/24/2006

Rennie Meijer - Eemsstraat 48 hs [van 1941-'45], destijds 12 jaar.

Tijdens een vakantie in Polen [1974] kwamen wij per ongeluk bij Auschwitz terecht. Het voelde alsof ik gewurgd werd. Een shock en verdringen was er niet meer bij.

lees mijn gedicht >>

Naam: Geurt Smink
Email: gjsmink@planet.nl
Date: 8/24/2006

Ook ik heb een flink deel van mijn jeugd de Waalkerk meegemaakt! Een enorme kerk - vroeger wel een preekbunker genoemd - waar het in de jaren vijftig zo druk was dat er twee diensten waren op zondagmorgen en ik eens zelfs op de trap van de preekstoel heb moeten zitten omdat de kerk tjokvol was! Deze kerk, de jeugdvereniging en allerlei activiteiten heeft voor mij heel wat betekend. Tal van anecdotes kunnen worden genoemd. Ik noem er twee: op een goede vrijdag (in de jaren van de Vietnamoorlog) probeerden enkele demonstranten de kerk binnen te komen met een nagemaakte lijkkist waarop de tekst Johnson Moordenaar prijkte. De predikant was allerminst onder de indruk en nodigde de bezoekers de doos neer te zetten en de dienst mee te maken. Daar hadden ze geen oren naar. Daarom noteerden ze hun boodschap maar op de buitenmuur van de kerk. De zachte steensoort maakte dat hun tekst de jaren door zichtbaar bleef. Een tweede anecdote: de verwarming van de kerk was niet best. Veel kerkgangers hielden hun jas aan. Terecht soms: eens was er een receptie bij een huwelijk waarbij het bruidspaar - op een ijskoude winterdag - ook een thermometer aangeboden kreeg. De temperatuur bleek toen amper tien graden te zijn.... En zo valt er heel wat te zeggen over het gebouw van toen dat inmiddels al lang geschiedenis geworden is. Geurt Smink

Naam: Romeo
Email: eden115@xs4all.nl
Onderwerp: Zuivelwinkel Landman
Date: 8/23/2006

Leuk zeg, ik ben ook klant geweest toen ik nog op het Borssenburgplein woonde, even snel een boodschapje als de koelkast weer eens leeg was. Hopelijk doen jullie nog lang goede zaken.

Naam: C. van der Bliek
Date: 8/17/2006

In de 60er jaren kerkte ik in de Waalkerk. Was o.a. diaken. Wim Smit was een van de organisten evenals Henk Smit.

Naam: Willem Rynja
Email: wrynja@zeelandnet.nl
Onderwerp: bekende buurtbewoners
Date: 8/13/2006

Ik lees zuidelijkewandelweg altijd met veel belangstelling. Bij de bekende buurtbewoners moet mogelijk ook Herbert Curiël worden opgenomen; cinéast, maakte o.a. een film over Herman Brood. Hij woonde, meen ik ook aan de Amstelkade, vlakbij de Rijnstraat. Vriendelijke groet

Naam: Esther van Dreumel
Email: Esthervd@kabouterhuis.nl
Onderwerp: verhaal Do Zuurveen/Kabouterhuis
Date: 8/8/2006

Wat een prachtig verhaal. Echt een aanvulling op het verhaal van 't Kabouterhuis. Het geeft heel goed weer hoe het in die tijd was. Ondertussen is er heel veel veranderd qua kinderen die op 't kabouterhuis zitten en de mogelijkheden die we bieden. 1 ding is hetzelfde gebleven: de vertrouwde warme omgeving die we het kind willen bieden. Dank je wel voor je verhaal Do

Email: jgg@wwp-diemen.nl
Onderwerp: Zomer in Zuid
Date: 8/4/2006

Dag Paul, wat ik hier nu gelezen heb van Zomer in Zuid, zorgt er voor dat ik bijzonder ongeduldig begin te worden naar het hele verhaal. Een beetje voortmaken dus maar hè?? Groetjes, ook aan je 3 meiden, Jenny

Naam: Anne van der Rest
Email: a.vanderrest@zonnet.nl
Onderwerp: niets in het bijzonder
Date: 8/3/2006

De zojuist ontvangen nieuwsbrief en vervolgens het grasduinen op de website leiden mij weer terug naar mijn jeugdherinneringen aan de veelgeroemde Rivierenbuurt. Ik woonde echter niet in de Rivierenbuurt. Ik ben in 1955 geboren en getogen in de Lutmastraat. Aan de zuidkant (even nummers) die voor zover ik weet exact de noordelijke begrenzing vormt van het plan Berlage.
LEES VERDER MIJN BIJDRAGE >>

Naam: wim dopp
Email: wwilhelmdopp@aol.com
Onderwerp: op je artikel
Land: United States
Date: 8/1/2006

Ik heb met "plezier" je artikel gelezen en herkende veel - Ik ben zelf in Jan 1944 geboren maar had twee oudere broers. Wij woonden in de Veerstraat bij de Amstelveenscheweg. Mijn broers zijn vaak de Haarlemmeerpolder ingegaan met een jute zak om wat te krijgen. Mijn vader was ondergedoken wilden hem naar Duitsland hebben. Gestapo zelfs bij ons thuis geweest om hem op te halen maar hij opsnapte over het dak. Als ik mijn familie bezoek in mijn geliefde Amsterdam komt het gesprek altijd weer terug op de oorlog wat we allemaal meegemaakt hebben. mvg. Wim D. Dopp Cleveland USA

Naam: Gerard Meinsma
Email: gmeinsma@zonnet.nl
Onderwerp: Winkel Gerrit Landman
Date: 7/29/2006

Heel leuk om deze pagina te zien, vol van nostalgie en jeugdherinneringen. Ik ben 2 jaar geleden nog even een praatje wezen maken met Gerrit en Ida. Vroeger als jochie, woonde in de Meerhuizenstraat 15 III, veel met Gerrit langs de deur geweest om te helpen. De kruidenierswinkel van Blenderman zat tegenover ons en ik was dik bevriend met Roy Blenderman. Heel veel goede herinneringen aan deze tijd en aan deze buurt! De sfeer en warmte is er nog steeds!

Naam: René Polanus
Email: Polanus_RA@hotmail.com
Onderwerp: De Rivierenbuurt
Date: 7/27/2006

Leuke site. En wie kent mij nog ? Ik ben geboren (1946) en getogen in de Vechtstraat; laatste stuk, precies in het midden tussen Uiterwaardenstraat en "Amsteldijk". Op de Prof. Kohnstammschool II (later Prof. G. v.d. Leeuwschool genoemd) geweest t/m de 4e klas; 1952 - 1956; de 5e en 6e klas op de Vondelschool in de Jekerstraat; 1956 - 1958. Ik heb heel veel in die buurt rondgebajerd; ook met de pont naar de andere kant van de Amstel bij de Zuidergasfabriek; ik heb de Utrechtse Brug zien bouwen (1952 - 1954)en ben toen ook nog eens in het water gedonderd; kopje onder geweest en ik kon nog niet zwemmen; ik kon mij vasthouden aan een daar drijvende balk; ben er door een bouwvakker uitgehaald en mijn vader ging hem de volgende dag een kistje sigaren (!) brengen. In 1957 naar de Biesboschstraat verhuisd. De 2e OHS in de P.L. Takstraat gedaan; 1958 - 1964. In 1973 door trouwen & huisje bouwen in Hoofddorp terecht gekomen. Ik woon daar nog steeds en in hetzelfde huis.

Naam: Ton Apon
Email: tonapon@zonnet.nl
Onderwerp: 't Kabouterhuis II
Date: 7/24/2006

Wat een prachtige aanvulling op de historie van 't Kabouterhuis. Een pareltje, door de beeldende beschrijving, de vele verhalende foto's en de warmte en liefde voor de kinderen die erin doorschemert.
Ton Apon.

Naam: Gerard Bottcher
Email: gbottcher@planet.nl
Onderwerp: beeld Hildo Krop Muzenplein 1
Date: 7/23/2006

Als bewoner van de villa op Muzenplein 1 viel mijn oog op uw beschrijving van de gevelsteen van Hildo Krop. Ik ken de door u gegeven uitleg, hij is hardnekkig vanwege het feit dat hij in de biografie van Hildo Krop voorkomt. Ik heb het huis in 1982 gekocht van de zoon van de bouwer en kan u daarom uit de eerste hand het volgende vertellen. De voorstelling geeft duidelijk de bocht in de Prinsengracht bij de Westertoren weer (de Westertoren is ook duidelijk herkenbaar en volledig afgebeeld). Daarboven bevinden zich donkere wolken en een zon die daar doorheen breekt. Onderaan vangen twee handen het zonlicht (dankbaar?) op. Het is een verwijzing naar de nieuwe hoop na afloop van de crisis van de 20-er en 30-er jaren. De bouwer (Krijn) was effectenhandelaar in Amsterdam en woonde inderdaad aan de Amstel, op de Amsteldijk, voordat hij dit huis bouwde. Hij had een moeilijke tijd achter de rug waar hij redelijk goed was uit gekomen. Het verhaal over missend licht slaat natuurlijk nergens op. Het huis aan het Muzenplein is op het zuiden gebouwd met drie terrassen, uitkijkend op het water van de Boerenwetering. Zoveel licht is er op de Amstel echt niet te vinden.

Naam: Melek
Email: tombul_sirine@hotmail.com
Onderwerp: De bouw van het huis aan de Merwedeplein.
Date: 7/21/2006

Hallo, ik ben een Turks meisje van 21 jaar. Ik werk zelf op het politiebureau. Toen ik in groep 7 op de basisschool een video van Anne Frank zag was ik al helemaal verliefd. Ik ben sindsdien al heel erg gek op haar. Ik vind het huis aan de Merwedeplein er zo precies uitzien. Jullie hebben het fantastisch gedaan!!!! Proficiat!!

Onderwerp: Vermist, Heilbut, Olympisch kwartier
Date: 7/13/2006

Dhr. Vermist zeker, heel veel dank voor de publicatie van wat uw vrouw geschreven heeft. Weet u, dit is voor mij en zeker voor meer mensen een bevestiging van wat wij hebben meegemaakt. In onze na-oorlogse jaren was er geen tijd en belangstelling om eens met zo'n onzekere teener van gedachten te wisselen. Robert Heilbut heeft een veel langer verhaal en nog meer te verwerken gehad. Dank voor het opschrijven. Nu de vertaling nog! Wie doet dat voor ons? De foto's van het Olympisch kwartier passen zeker bij de Zuidelijke Wandelweg. Als je om wat voor reden niet in de Rivierenbuurt kon of wilde blijven wonen probeerde men in de Stadionbuurt te komen. Dit gebeurde en wilde mijn vader na zijn tweede huwelijk. Zodat ik de buurt redelijk ken. Blij verrast ben door die mooie maar dure bouw.

Date: 7/11/2006

Hallo Paul, Zomer in Zuid gaat er goed uitzien zo. Ik verheug mij al op het complete verhaal. Een literaire sloepentocht heeft ook wel wat vind je niet? Veel plezier en succes met je nieuwste boek. Groetjes ook aan Erna, Jenny

Naam: Paul Gellings
Email: info@zuidelijkewandelweg.nl
Onderwerp: Het honderdste verhaal
Date: 7/8/2006

Geachte heer Vermist,
wat een schitterend tijdsbeeld biedt het boekje van uw vrouw ons en wat een waardevolle bijdrage heeft u hiermee aan onze website over de Amsterdamse Rivierenbuurt geleverd. Het is een krachtig geschreven geheel dat dankzij het foto- en illustratiemateriaal nog eens extra leeft. Ik denk dat ik ook namens Jos Wiersema spreek als ik zeg dat wij er trots op zijn dat dit het honderdste verhaal mag zijn!
Heel veel dank en hartelijke groeten Paul Gellings

Naam: Karel J.Budde
Email: kj.budde@quicknet.nl
Onderwerp: de website
Date: 7/6/2006

Als geboren Amsterdammer (Waverstraat 1935, later verhuist naar de Boterdiepstraat 1939) en op school gezeten bij Anne Frank, zij was ouder en heb haar niet gekend vind ik dit een geweldige mooie en goed verzorgde site. MIJN COMPLEMENTEN
Gr Karel

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: de honderdste
Date: 7/5/2006

En weer kwam het allemaal terug. De hongerwinter, het Zweedse wittebrood, de Canadezen, het wonderkacheltje.Zonder opsmuk beschreven maar voor mij als leeftijdgenoot zag ik al gebeurtenissen weer voor alsof ze gisteren gebeurd waren. Zuidelijke Wandelweg wordt er nog meer een tijdsdocument door waarvan de waarde nauwelijks is te schatten. Prachtig. En natuurlijk ook een uitdaging die het waard is om op te nemen. Bedankt Ruud

Naam: Henk Visser, Amsterdam
Onderwerp: 100e
Date: 7/5/2006

Beste Jos. Wat PRACHTIG!!! De 100e inzending en eentje die er mag zijn!!! Ik hoop dat je zo door gaat; dat er meer en meer mensen van over de hele wereld reageren, zodat de Amsterdamse Rivierenbuurt voor eeuwig en altijd blijft bestaan en blijft beschreven. Je achterachterkleinkinderen (3 x de woordwaarde)zullen je respecteren en waarderen. Ik ben trots op je!! Henk Visser, Amsterdam.

Naam: Do Zuurveen-Meijer
Email: do.zuurveen@hetnet.nl
Onderwerp: 't Kabouterhuis
Date: 7/3/2006

Wat een leuke site, vol herinneringen! Heb op het Kabouterhuis gewerkt en mijn diploma Kinderverzorging gehaald in de jaren '57-60. Daarna ('61) verhuisd naar Eindhoven en uit het oog verloren. De Kabouterbus werd vooral gebruikt om de kinderen op te halen en terug te brengen op vaste punten in de stad. We hadden om de beurt "busdienst" en werkten dan minstens twee uur per dag langer! Ben erg benieuwd of er meer reakties komen. Heb ook foto's uit die tijd.

Naam: Rene van Rossem
Email: renevanrossem@wanadoo.nl
Onderwerp: rivierenbuurt
Date: 6/27/2006

Mijn hemel, mijn hele jeugd komt naar boven... Vanaf mijn 5e tot12e jaar in de trompenburgestraatgewoond,daarna agamemnonstraat/stadionkade,vader en moeder weer in de geleenstraat,oma/opa in paletstr.en de pastelstr.opa was glazenwasser omg. ferd. bolstr. Herinneringen?
Lees het maar verder in mijn ingezonden bijdrage >>

Naam: Maaike van der Schaaf
Email: m.vdschaaf@tiscali.nl
Onderwerp: het kabouterhuis
Date: 6/22/2006

Ik ben vroeger een tijdje in het kabouterhuis geweest en ik kan me vaag daar wat van herinneren. Het was ongeveer in de jaren 59/60. Weet iemand nog of ken iemand een zuster die volgens mij Lenie heette. Het was denk ik in West want wij woonden in de Uitgeeststraat. Oud West Bedankt vast als iemand wat weet. Het zou zo leuk zijn als ik nog eens daar kon kijken. Zal de foto eens opzoeken die ik nog moet hebben.

Naam: Marianneke Beurskens
Email: mariannekebeurskens@planet.nl
Onderwerp: vrije katholieke kerk
Date: 6/14/2006

Jammer dat er in Venlo geen vrije katholieke kerk is, want dan zouden er best veel mensen komen. Ik ben van R.K. naar een protestantse gemeente gegaan als gastlid, omdat ik me niet meer als vrouw thuisvoelde in de RK Kerk. Daar in deze gemeente kwam ik ook in contact met dogma's en teveel regels, die mij niet zinde. Nu ben ik weer terug in de RK kerk, maar zoek eigenlijk een vrije katholieke kerk en deze zie ik nu op deze pagina. Kunt u mij het adres van het hoofdkantoor geven en ook het email adres en telefoon nummer, om eens te weten te komen of er in Venlo niet zoiets mogelijk is. Bij voorbaat dank, Maraianneke Beurskens

Naam: Fred Kolijn
Onderwerp: Het Kabouterhuis
Land: Nederland
Date: 6/12/2006

In 1951/1952 ben ik een van de kinderen geweest die in het Kabouterhuis heeft vertoefd. De foto's roepen herinneringen op. De hoogtezon, de middagslaapjes en melk met vellen. Het verblijf aldaar moet een enorme indruk bij mij hebben gemaakt. Nog steeds, als ik aldaar in de buurt ben, komen de herinneringen van meer dan 55 jaar naar boven.

Naam: Robert Kolff
Email: kolvaert@wanadoo.nl
Onderwerp: Bargoens
Date: 5/28/2006

Is het niet harses ipv. hasses?
Is de betekenis voor mierenneuker niet een "piet precies"?

Naam: B.P. Honing
Email: barthoning@hetnet.nl
Onderwerp: Kerk in de Rijnstraat
Date: 5/28/2006

Het was geen echt mooie kerk, maar wel bijzonder. Zelfs als kind vond ik dat de kerk, met zijn markante toren net als de wolkenkrabber een vast punt in de buurt was. Maar met de Zuidelijkewandelweg, toen nog echt een wandelweg, met sportvelden en witten bruggetjes vanaf de Amstel tot aan het stadion is ook deze kerk verdwenen. De nieuwbouw is niet lelijk maar net als de kerk niet echt mooi. En nog erger ook niet bijzonder. De RAI, het oude- en straks het nieuwe stadsdeelkantoor en Joop van de Ende, lelijk en niet bijzonder. Dus wat zijn we er mee opgeschoten: Helemaal niets.

Naam: JOOST IMHULSEN
Email: JOOSTIMHULSEN@HOTMAIL.COM
Onderwerp: GROENTEWINKEL VORK
Date: 5/28/2006

LEUK ARTIKEL. MIJN MOEDER KOMT AL SINDS 1954 BIJ VORK TOT AAN DE DAG VAN VANDAAG EN IS EEN ZEER TEVREDEN KLANT. GROET, ZOON JOOST.

Onderwerp: HONGERWINTER 44-45
Date: 5/25/2006

wat een ontroerende verrassing voor mij om deze sites en andere te vinden via Amsterdam loket. Ed is opgegroed ( Geb.15-03-1939 ) op de Noorder Amstellaan 49II ter hoogte van de Waalstraat. Een mooie aanvulling op wat ik mij nog kan herinneren van 40-45 in de rivierenbuurt. Ik zal t.z.t nog contact opnemen en mijn foto enz met u delen. vriendelijke groet Ed Deering

Onderwerp: De vulkaan en het meisje
Date: 5/23/2006

In een adem De Vulkaan en het meisje uitgelezen: spannend, beeldend, goeie afwisselingen tussen plaats en tijd, herkenbare plekken o.a. Amsterdam-Zuid wat ook aantrekkelijk is voor de lezer en met een maatschappelijke lading. Paul Gellings heeft wel een bizarre verbeelding!

Naam: P. Wessing
Email: p.wessing7@chello.nl
Onderwerp: deportaties
Date: 5/21/2006

Geachte redactie,
Ik ben nu 68 jaar. In 1942 en 1943 woonde ik in de Holendrechtstraat in Amsterdam. Fotografisch precies staat op mijn netvlies, hoe op een dag de Joodse mensen . . . .
lees verder >>

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: stadstrand in de Rivierenbuurt
Date: 5/17/2006

Dit jaar voor de tweede keer een strand in de Rivierenbuurt bij de RAI?
Kom nou jongens, voor de oorlog was er al een strandje aan de Stadionkade
en op de plaats waar op 23 mei as. wat zand wordt gestort heb ik in en
vlak na de oorlog heel wat keren gezwommen.
Ook een keer m'n voet lelijk gesneden aan de zoetwatermossels die daar
toen al voorkwamen.
Er waren in die tijd overigens veel meer van dergelijke strandjes in
Amsterdam zoals bijvoorbeeld aan het Oosterdok. En de drijvende zwembaden
in ondermeer het IJ.
Niet echt nieuw dus, dat strand maar wel een goed initiatief van de
Rivierenbuurt.

Naam: Hanneke
Email: orkabyjo@netvision.net.il
Onderwerp: mokumse uitspraken
Land: Israel
Date: 5/14/2006

de vertaling van achenebbish is zielig of zielepoot.
(je hebt helmaal gelijk, red.)

Onderwerp: de literaire wandeling van 7 mei 2006
Date: 5/14/2006

Paul, ik heb enorm genoten van de laatste literaire wandeling. Niet alleen omdat ik je boeken waar je uit voorgedragen hebt zelf al heb gelezen, maar het krijgt toch een heel andere dimensie zoals jij er over vertelt. Het maakt de verhalen nog herkenbaarder dan ze eigenlijk al zijn. Bedankt voor deze fijne zondagmiddag en doe vooral alle lieve groetjes aan Erna. Jenny

Naam: Anne
Onderwerp: Anne Frank
Date: 5/11/2006

Ik wil even zeggen dat ik mijn naam met trots draag, met zo'n naamgenote, en veel mensen vinden dat ik Op Anne Frank lijk, niet Qua uiterlijk.. maar qua innerlijk.. we zijn ook met onze klas naar het anne frank museum geweest, dat was heel mooi; het gevoel hebben & weten dat je door een huis loopt,, waar anne ook heeft gelopen..

Naam: Tom Smit
Email: tomenhenny@12move.nl
Onderwerp: alles
Date: 5/8/2006

Dag, alles goed? Tom Smit (1943) Vechtstraat 177 ( toen..)

Onderwerp: De trams van Ton Apon
Date: 5/2/2006

Schitterend verhaal, vooral de beschrijving van de geluiden tijdens de rit. Wat ik me herinner van de trams (later wist ik dat het ging om materieel 1949) was het stop-lampje. Dat waren er eitgenlijk twee, een groene en een rode. Ingebouwd in een ronde behuizing met rechthoekige raampjes er in. Eentje was groter dan de ander, maar ik kan niet meer reconstrueren of dat nou de groene of de rode was. De kleinste had in elk geval twee raampjes, de grote 4 of 5.

Naam: Carla van der Wielen-Brans
Email: Carla.koala@gmx.at
Onderwerp: fotoos rivierenbuurt
Land: Austria
Date: 4/28/2006

Heerlijk om alle fotoos van de rivierenbuurt door te kijken.

Naam: Joseph Tunnissen
Email: joseph@hermitage-arts.com
Date: 4/27/2006

indrukwekkend, mooi verzorgd en voor menig inwoner van amsterdam 'n 'openbaring'.....

Naam: joren
Onderwerp: het leven van anne frank
Date: 4/25/2006

ik ben elf jaar en we hebben er het op school over gehad over hoe anne frank leefde ik vind dat heel indrukwekkend en daarom bezocht ik deze website

Naam: Jan de Rooij
Email: jan@midimusic.demon.nl
Onderwerp: mijn eigen gevoel
Date: 4/18/2006

Wij, mijn vriendin en ik, waren gisteren, Tweede Paasdag 2006, in het Historisch Museum op de Kalverstraat te Amsterdam. Daarna hebben we het Merwedeplein bezocht en het standbeeld(je) van Anne bekeken. De hele sfeer van de oorlog kwam bij mij weer terug, maar daarmee tevens een oude haat tegen de Duitsers (Uit die tijd) Maar dat moet je wel heel rationleel tussen haakjes kunnen zetten anders geldt dit altijd en voor alle Duitsers. En zo'n generalisatie klopt dan natuurlijk ook weer niet!!

Onderwerp: Lekstraat Tweede Wereldoorlog / markante bewoners
Date: 4/17/2006

Vanaf haar adres Lekstraat 4 II voerde Conny Braam haar strijd tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. In het boekje Mandela op de koelkast schrijft zij over haar ontmoetingen met moordenaars van dit regime. De laatste tien pagina's besteedt Braam aan haar speurtocht naar gezinnen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers uit de Lekstraat zijn meegenomen. Dit nadat ze in haar eigen woning een schuilplaats had ontdekt.

Naam: Karel Johan Budde
Onderwerp: deze site
Date: 4/17/2006

Ik ben geroerd door deze site.Ik heb op dezelfde shool gezeten als Anne Frank,zij was ouder dan ik en heb haar alszodanig niet gekend. Heb wel heel veel kinderen weg zien gaan toen zonder het te beseffen. Heb in programma klasgenoten gezeten met Nel Frijda. (Wiegel) Dat ging toen ook over de joodse kinderen en deportatie. Nel is op 4 mei jarig. Ook het stukje van Werner Blok gelezen dat was mijn overbuurjongen in de Boterdiepstraat.

Naam: David S.
Email: dstotijn@gmail.com
Onderwerp: Berlagebrug
Date: 4/14/2006

Tweede kerstdag 2005 fietse ik 's avonds over de Berlagebrug richting het Amstelstation. Het had gesneeuwd en er was niet gestrooid. Toen ik al flink vaart had de brug over zag ik opeens een taxi vanaf de Weesperzijde opdoemen. Uit schrik remde ik, maar door de aangevroren sneeuw gleed m'n voorwiel weg en viel ik! Na een schuiver kwam ik voor de taxi tot stilstand. De chauffeur zag me liggen, keek het een seconde aan en reed gewoon weg!

Onderwerp: Merwedeplein 37/2
Date: 4/13/2006

Ik heb het nieuwe interieur van het huis op de foto's bekeken. Ben me ... geschrokken. De kleuren kloppen helemaal niet. Het huis was vroeger in die tijd donker creme/beige geschilderd. Alleen de keukenkleuren lijken er iets op. Op de trappen lagen lopers. Misschien had men toch wat oude kennissen en buurtbewoners moeten inschakelen.

Naam: Theo van Vilsteren
Email: van.vilsteren@hccnet.nl
Onderwerp: Thomaskerk
Date: 4/10/2006

Wat een mooi en ontroerend verhaal en gedicht!In deze kerk heb ik alle godsdienstige plechtigheden uit mijn jeugd meegemaakt. Tot mijn 18e jaar woonde ik in de rivierenbuurt. Zie mijn website home.hccnet.nl/van.vilsteren

Naam: J. van Cleef
Email: Pds@planet.nl
Onderwerp: "Overblijvende herinneringen aan een verbroken jeugd"
Date: 4/10/2006

Ondertaand verhaal las ik van Jack Santcross. Gelukkig klopt het verhaal niet helemaal. Iesje (mijn halfbroer) is ondergedoken geweest en vierde een week geleden zijn 70ste verjaardag Inmiddels met Jack contact gehad en uiteraard was hij verbaasd. De rest van het verhaal zal zeker kloppen. Mijn vader (dus "van Cleef" (c geen k))heeft ook de oorlog overleefd. Zijn vrouw niet. "Overblijvende herinneringen aan een verbroken jeugd" Op de hoek van Vechtstraat 113 en Uiterwaardestraat 79 was de kruidenierswinkel van meneer van Kleef. Zijn zoontje lesje was mijn vriendje en was ruim anderhalf jaar ouder als ik. Samen speelden wij met zijn spoortreintje in de kelder van de zaak. Er hing altijd een lekkere geur in de zaak want vele goederen werden in die tijd niet verpakt maar los verkocht uit grote zakken van misschien wel 25kg of zwaarder. Op 19 november 1943 overleed Iesje in Auschwitz. John van Cleef (halfbroer van Ies)

Naam: Slosse Herman
Email: herman.slosse@telenet.be
Onderwerp: jodenvervolging
Land: Belgium
Date: 4/9/2006

Na reeds zovele boeken en ook andere geschiedkundige onderwerpen te hebben gelezen en opgezocht wil ik toch mijn bewondering uitdrukken voor de wijze waarop deze site verzorgd is,vooral het talrijke fotomateriaal die voor Nederland doen herinneren aan een grauwzame tijd. Zelf ben ik geboren in 1937 en herinner mij bijgevolg ook nog de tijd van bezetting en de angst die je als kind mede ervaart.

Naam: J.lenos-Kraan
Email: tocozaan@hetnet.nl
Date: 4/8/2006

Ik heb genoten van de foto's, heerlijk dat er nog zoveel materiaal bestaat

Naam: René van Loen
Email: rajvl@tiscali.nl
Onderwerp: Het Landje
Date: 4/8/2006

Het Landje, wij noemden het het Land want het was groot, zeker voor ons als kinderen. Ik herinner me een mooi voorval. Samen met Danny speelden we op het land dichtbij de Zuidelijke wandelweg. De sloot daar leek droog te staan en was begroeid met gras en onkruid. Danny sprong er nietsvermoedend op en zakte tot aan zijn hoofd in de prut. We hebben hem er met elkaar uitgetrokken. Daarna lopend naar huis (wat stonk hij!) waar het dienstmeisje - Claartje - hem op straat helemaal uitkleedde om de modder niet op 'haar schone vloer' te krijgen! Danny werd later hoogleraar semitische talen. Dat hebben we toen dus ook gered ....

Naam: Paul Mertz
Email: paul@mertzbv.nl
Onderwerp: de site
Date: 4/7/2006

Heerlijk, die site. Jammer dat ik er nu pas van weet. Mijn 89 jarige buurvrouw, ook negen hoog in de Wolkenkrabber, heeft evenzeer genoten. Het is haar zoon die met de fiets in de lift op de foto staat. Ik zal een link maken op mijn eigen website. Daar staat overigens al een Wolkenkrabber stukje op (rubriek pm). Met foto's. Als u daarvan iets wilt hebben mail ik. En mocht ik verder iets voor u kunnen doen: graag. Paul Mertz, Victorieplein 47, negen hoog, Wolkenkrabber, sinds 1985 www.paulmertz.nl
Welgemeende groet en veel dank!

Naam: Jan van Beusekom
Email: Jan.van.Beusekom@home.nl
Date: 4/5/2006

Erg leuk dat stukje over de Waalkerk. Ik heb zelf in een deel van de kerk gewoond en wel ijsselstraat 30 3 hoog vanaf mijn geboorte 1948 tot 1966.

Naam: J.A. Linnewiel
Email: jlinnewiel@hotmail.com
Onderwerp: De Wolkenkrabber
Date: 4/3/2006

Mijn oma woont nu ruim 50 jaar op de 9e in De Wolkenkrabber. Ik kom er nog
wekelijks en het uitzicht blijft fenomenaal. Fantastisch om zoveel over
het gebouw en de geschiedenis te lezen en om mijn vader als 8 jarig
jongetje op de foto te zien staan.

Naam: wim klaasen
Email: wfm.klaasen@quicknet.nl
Onderwerp: sloop Thomaskerk
Date: 3/28/2006

Wat een pijnlijke ervaring om het gat te zien, waar eerst JE kerk heeft gestaan. De heilige communie,het vormsel en alle andere katholieke gebruiken van mijn kinderjaren. Natuurlijk het waren de kneuterigge jaren vijftig maar toch zo'n monument slopen, het is heiligschennis. Weer een blikvanger weg in Zuid

Naam: elizabeth de ruiter
Email: ederuiter@quicknet.nl
Onderwerp: jiddische spreekwoorden en gezegden
Date: 3/27/2006

L.S. ENIGE TIJD BEN IK AL OP ZOEK NAAR EEN BOEKJE OVER JIDDISCHE WIJSHEDEN EN SPREEKWOORDEN EN GEZEGDEN. MAAR WAAR KAN IK DIT BOEKJE BESTELLEN? ZOU U ME KUNNEN INFORMEREN A.U.B? ALLEEN DE SCHRIJVER H.BEEN JEROSCH EN ASSEN 1959 WEET IK NU. BIJ VOORBAAT MIJN DANK. MET VRIENDELIJKE GROETEN, ELIZABETH DE RUITER.

Naam: Jeanne Wesselius
Email: wessjj@wanadoo.nl
Onderwerp: Op zoek naar de Zuidelijke Wandelweg
Date: 3/27/2006

Wat een sfeervolle reportage! Poëzie in zwart/wit.

Naam: Reuven Bar-Chaim
Onderwerp: op zoek naar de Zuidelijke Wandelweg
Land: Israel
Date: 3/27/2006

Hartelijke dank voor dit een beetje vedrietig bericht. Ja hoe wij die Wandelweg liefden! Maar dan herinner ik me nog de aanleg van het Beatrix park zo dat zelfs de Wandelweg over die U praat al niet mijn Wandelweg is. Progress? Ja dat komt or op aan van waar je staat. Hartelijke dank weer, en voor een pracht 'site' - en zo heeft dit progres dan ook zijn voordelen; dat kon je niet een paar jaar geleden. Shalom.
Lees ook mijn ingezonden verhaal >>

Naam: pauline wesselink
Onderwerp: architectuur/op zoek naar zuidelijke wandelweg
Date: 3/27/2006

Hoe lang blijven de Zuidelijke Wandelweg en het Gaasterlandpad nog intact? Jong en oud genieten van dit stukje groen met de prachtige knotwilgen. Gaan we straks uitkijken op een 18 meter hoge synagoge (waarom zo hoog en bunkerachtig?)en een 40 meter hoog hotel, terwijl zoveel kantoren leegstaan. Ik ben het hartgrondig eens met de artikelen van A.Smit en M.Koolmees in het Parool (18 en 22 maart). Is dit democratie om de buurtbewoners zo te negeren?

Naam: Nel Casiiri-Veenboer
Email: Casimiri@interneeds.net
Onderwerp: foto's van de Zuidelijke Wandelweg die niet meer is
Land: Netherlands Antilles
Date: 3/25/2006

DE foto's zijn mooi.
Ik mis niet alleen de Zuidelijke Wandelweg, maar ook de Boerenwetering.
Zijn er nog stukjes over waar je kunt leren schaatsen?

Naam: Karel van der Woerd
Email: maria.van-der-woerd@wanadoo.fr
Onderwerp: gastenboek
Land: France
Date: 3/20/2006

Op zoek naar gegevens over het Diaconie weeshuis in de volkerakstraat kwam ik hier terecht. In vogelvlucht heb ik de gastenboeken doorgezapt maarik ben geen bekende namen tegenkomen. Het viel mij op dat de meesten afkomstig waren uit de jaren zestig en zeventig. Ikzelf ben 67 jaar en geboren in de Rijnstraat 174, in het huis dat mede door mijn vader is gebouwd, die gemeente-architect was. Helaas heb ik tien jaar van mijn jonge leven in het weeshuis doorgebracht en toch bewaar ik daarvan mooie en ook heel prettige herinneringen. Ja, Amsterdam-zuid. En mooiere buurt om op te groein was er volgens mij niet.

Naam: Reina Aviges-Verdoner
Email: reina@global.co.za
Onderwerp: "mevrouw" Trip
Land: South Africa
Date: 3/17/2006

Beste Jos Wiersema.
Al weer een tijdje geleden heeft U mijn inzending "Mevrouw" Trip op Uw site geplaatst. Ik wil U hiervoor heel hartelijk danken omdat ik zoveel email heb ontvangen van mensen die mij kenden en ook van mensen die mij vroegen om nader info van die tijd. Ik heb bv. ook een email ontvangen van een dame, wiens vader samen met mijn vader uit het kamp in Havelte was gevlucht en samen met hem naar Amsterdam zijn gaan lopen (met alle ervaringen van dien).

Naam: marlike huisman
Email: marlikehuisman@tiscali.nl
Onderwerp: amsterdamse uitdrukkingen
Date: 3/1/2006

Ik mis de uitdrukking tofelemoon. Ik weet dat het "katholiek" betekend, maar waar komt die uitdrukking vandaan?
(Wie het weet mag het zeggen: mail: info@amsterdam2000.nl red.)

Naam: hilde buddelmeijer
Email: h.buddelmeijer@chello.nl
Date: 2/27/2006

Ben geboren in de Holendrechtstr 45 hs in '45. Mijn opa Theo Noot was broodbezorger en hadden een winkel in de Maasstr 105 van"Assumptio.Met mijn zusje Marieke gingen we elke week regeringsbrood halen, vonden het wel ver lopen. Weet iemand nog iets van deze herinneringen? groetjes hilde

Naam: Ria Stroom e/v Bakker
Email: bakker.stroom@wanadoo.nl
Onderwerp: Herinneringen plan zuid
Date: 2/27/2006

Ik woonde van 1942 tot 1962 in de Kinderdijkstraat 112 en heb er veel gespeeld bij het Miranda bad en het land ervoor [nu een hoofdweg] Wie deelt er met mij deze herinneringen? ik zie jullie graag terug!!!!

Naam: Kees Zijp
Onderwerp: heden en verleden
Date: 2/21/2006

Een heel orgineel beeld van wat er in de loop der tijd op één plaats verandert. Schitterende plaatjes, ga zo door. Groeten Kees Zijp

Naam: Peter Gunzel
Email: gelder29@zonnet.nl
Onderwerp: de site
Date: 2/17/2006

Wat een leuke site mooie foto`s en heel erg herkenbaar allemaal!!!

Naam: Chris Lagerweij
Email: chris.l@planet.nl
Land: Nederland
Date: 2/15/2006

Leuk om al die berichten te lezen. Ik van van 1940 zat op de Vondelschool bij van Rossum, woonde in de oude IJsselstraat en zoek al lang (jaren) maar nog nooit iemand gevonden. Chris Lagerweij

Naam: rene van leeuwen
Email: renedeslions@hetnet.nl
Onderwerp: o.a. Ben Vork
Date: 2/13/2006

Ben Vork was een collega-groenteman van mijn vader. In de oorlog woonde wij op die hoek en dreef mijn vader er ook een groentezaak.Als jongen kwam ik wel bij Ben om wat tekort was te brengen of voor mijn vader te halen.Als je dit leest Ben de groetjes van Rene van Arie van Leeuwen

Naam: m.boelmans kranenburg
Email: m.b.k-2@planer.nltr
Onderwerp: trams in zuid
Date: 2/12/2006

prachtig zulke filmpjes op de laptop.

Naam: Nol Croese
Email: a.croese@chello.nl
Onderwerp: drogisterij "Yvonne"
Date: 2/12/2006

Leuk deze site. Ik ben de broer van Yvonne. Zij is daar als meisje van 14 jaar bij mijn oom de heer ten Brink als verkoopster begonnen. Deze heeft de winkelverkocht aan de heer Erwtenman en ook hier is zij als verkoopster gebleven. Na het overlijden van de heer Erwtenman heeft zij de winkel zelf overgenomen. Maar helaas na 46 jaar de strijd met de groot grutters heeft zij de zaak moeten sluiten!

Naam: René Polanus
Email: polanus_RA@hotmail.com
Onderwerp: alles
Date: 2/12/2006

wie kent mij nog ?? van 1956 tot 1958 bij meneer van Rossum in de 5e en 6e klas. Waar is Peter Keizer ? "Koukie", "Schrijvie", Yiewang Kuchum e.v.a.

Naam: Ton Roos
Email: tonroos@home.nl
Onderwerp: Paul Gellings / Olga Alderse Boas -Braakensiek
Date: 2/8/2006

Zoekend bij Braakensiek (mijn moeders naam)kwam ik bij Olga, mijn nicht en haar pagina. Zo kwam ik bij Zuidelijke Wandelweg en Paul Gellings, mij weer bekend als collega en dichter en oude kroegmaat in Zwolle. Dus: it's a small world.

Naam: hanneke fresco (orkaby)
Email: orkabyjo@hotmail.co.il
Onderwerp: website
Land: Israel
Date: 2/8/2006

geweldig! om na nog zoveel jaar mn oude buurtje terug te zien zonder er ik daar een vliegticket voor nodig heb(woon in israel)bedankt

Naam: Willy Krijgsman-Kalshoven
Email: w.krijgsman@hccnet.nl
Onderwerp: buurtwinkeltje
Date: 1/26/2006

Ik herrinner mij een snoepwinkeltje van mevr Breker-Oude IJselstraat.

Naam: Frans van Gool
Email: Frans@aardigeopa.nl
Onderwerp: Vork groentewinkel
Date: 1/24/2006

Ik ken Ben nog wel. Mijn moeder deed altijd boodschappen daar. Leuk dit stukje jeugdnostagie te zien.

Naam: Conny Lenos-Kraan
Onderwerp: plan zuid
Date: 1/23/2006

Ik heb van 1944 tot 1956 in de Diezestraat gewoond. Heb erg genoten van de foto's.

Naam: Will Sorée
Email: blerick2@hotmail.com
Onderwerp: website
Date: 1/22/2006

Van 1948 t/m 1952 hebben ik, nog als snotneus van 3 tot 7 jaar, gewoond in de Biesboschstraat. Mijn zus, acht jaar ouder, kan zich nog veel herinneren, ik wat minder. Wat hebben we genoten van je prachtige website over ons stadsdeel! Geweldig!! We raakten niet uitgekeken! Ik heb echter ook nog een vraag: het eerste trimester van de lagere school, zat ik op een rk broederschool, 10 tot 15 minuten lopen van de Biesboschstraat. Weet iemand hoe die school heette en in welke straat die lag?? Nogmaals bedankt voor je geweldige website! Will Sorée.

Weet u welke school Will bedoelt? mail hem op blerick2@hotmail.com (red.)

Naam: Hans Duveen
Onderwerp: op dat het in alle kranten moet
Date: 1/22/2006

bijzonder goed gedaan

Naam: IJsbrand Rogge
Email: manandu@xs4all.nl
Onderwerp: Oorlogsherinneringen Henk Stoffer
Datum: 1/18/2006

Geweldige nostalgische site. Ik werd in hetzelfde jaar als Henk Stoffer geboren en heb mijn herinneringen op het web geplaatst hier: http://www.xs4all.nl/~wichm/hongerwinterlycos.html

Naam: Yvon Kuilder
Email: puszta@planet.nl
Onderwerp: Waalkerk
Datum: 1/15/2006

Tja!! De Waalkerk! Ik woonde daar tot mijn 21e jaar tegenover in de Oude Ijselstraat nr. 50. We hebben daar heel wat kattekwaad uitgehaald tot grote ergenis van de koster! Op de dagen dat er diensten waren gingen wij als kinderen graag stiekum 'n kijkje nemen in de kerk.Jeetje, wat heb ik daar vanuit ons raam 'n hoop bruidsparen gezien!, en op de zaterdag en zondagen als de kerk uitliep gingen we vaak krijgertje spelen tussen de pratende kerkgangers die vaak nog 'n poosje buiten de kerk stonden! Jammer dat die kerk is afgebroken!!

Naam: Melanie
Email: melaniemosa@hotmail.com
Onderwerp: roerstraat 40
Datum: 1/13/2006

1. Mijn Oma heeft in de roerstraat op nummer 40 een zaak gehad. Waar heel vroeger een melkwinkel zat is zij een stoffen/gordijnen winkel begonnen. Ik woon nu (heel toevallig) boven de winkel op 44-2. Mijn Oma heette Nel van Welzen heeft iemand hier meer informatie over? top site trouwens, helemaal te gek om zo op de hoogte te blijven van de leukste buurt van Amsterdam!

2. Weet iemand iets over die wat oudere, verwarde vrouw met halflang grijzend haar die vaak na middernacht op de maasstraat zwerft en dan haar hand op houdt of ze je iets mag vragen? Ik ben een paar keer gestopt om te kijken wat er was maar er komt nooit iets zinnigs uit die dame. Ik maak me er best bezorgd om.

Naam: Saskia
Email: gjloman@home.nl
Onderwerp: Mokumse uitspraken
Datum: 1/4/2006

Erg leuk om het Bargoens en de links op je site eens door te nemen! Sommige woorden zijn voor mij gewoon Nederlands, maar het kan zijn dat ze gewoon ingeburgerd zijn. Ook staan er woorden bij die ik nog niet ken dat is dus erg leuk om te lezen!!

Naam: Danny
Email: striker3110@hotmail.com
Onderwerp: mokums
Datum: 1/4/2006

Ik denk dat het woord snorder(illegaal taxichauffeur)achterhaald is tegenwoordig praten we over een kakkerlak...

Naam: Cordula Wellen-Segieth
Email: saxlund2001@yahoo.de
Onderwerp: eigen Interesse
Land: Germany
Datum: 1/1/2006

Total fantastisch was da alles passiert und das das Thema Anne Frank nicht vergessen wird. Das ist wichtig und gut.