Een andere Anne

Vier simpele letters met 'n grote betekenis. Als je deze letters ziet, weet iedereen wat er mee bedoeld wordt. Het is niet zomaar 'n naam, nee het staat voor zoveel meer. Anne brengt ons terug naar 'n tijd die voor velen 'n deel van de Nederlandse geschiedenis is geworden, maar iedereen weet wat er mee bedoeld wordt. Net als Julius Ceasar en de gladiatoren, Cleopatra met Egypte, Alva met de 80 jarige oorlog en Hiroshima met de atoombom in verband worden gebracht, is Anne het 'n begrip geworden wat synoniem is aan de 2de wereldoorlog.
Voor velen van de overgebleven Nederlandse Joden, is het slechts 'n naam die gelijk staat aan de vele namen van Joodse kinderen die net als Anne zijn weggevoerd en nooit meer zijn terug gekomen. Voor deze, uit de kampen en uit de onderduik terug gekeerde mensen, heet Anne anders. Voor hun staan er de namen van hun vermoorde kinderen, neven en nichten en andere familieleden.
Voor deze mensen staat Anne voor commercie, hoe hard dit ook moge klinken. Als ik langs het "Anne Frankhuis" loop, zie ik 'n rij van soms wel 100 meter staan om naar binnen te mogen, ik zie touringcarbussen op het Merwedeplein om maar 'n glimp van het huis op te vangen waar Anne gewoond heeft, boekwinkels met Anne's dagboek in vele talen vertaald, postzegels, ansichkaarten,noem maar op, zelfs 'n film moest er gemaakt worden.
De meeste van deze toeristen komen voor het Anne Frank verhaal, maar gaan aan het werkelijke leed wat door ongeveer 35.000 andere Joodse kinderen is geleden, voorbij !!

Enige tijd geleden heeft men het pand ernaast er bij gevoegd, waar men, onder het genot van 'n versnapering, kan uitrusten en allerlei souvenirs kan kopen.
Helaas heeft de commercie het gewonnen van het eigenlijke doel, om de mensen te wijzen op wat er in die jaren gebeurd is en er lering uit te trekken, zoals b.v het Auschwitz commitee doet, met de kreet, "NOOIT MEER AUSCHWITZ".
DIT zou de eigenlijke reden moeten zijn van de "Anne Frank stichting", om te wijzen op de gevaren die er nog steeds in de wereld gaande zijn en die zeer veel gelijkenis vertonen met wat Anne Frank in haar dagboek beschreef.
Zie bijvoorbeeld de beelden uit o.a Sudan en andere zogenaamde 3de wereld landen, met dit verschil dat de meeste kinderen in dezelfde leeftijd als Anne toen der tijd niet kunnen lezen en schrijven, maar eenzelfde verhaal hebben, het verhaal van de angt en onzekerheid of men de dag van morgen nog haalt.
DIT zou volgens mij Anne voor ogen hebben gestaan, als zij in de toekomst kon kijken, niet het geldelijke gewin, maar om te waarschuwen tegen dat wat er toen gebeurd is, zich niet zal herhalen, waar dan ook in de wereld.