Wereldgebeurtenissen

Gek hè, hoe sommige dingen die er gebeurd zijn in je jeugd,onuitwisbaar in je geheugen staan gegrift en andere,misschien belangrijkere,die ben je vergeten.
Ik zal enkele voorbeelden hiervan geven,in principe onbelangrijk,maar in mijn geheugen onuitwisbaar.
Op de Amstelkade was op 'n dag in 't najaar van 1944 'n opstootje dat zich als 'n lopend vuurtje door de buurt verspreide en groot en klein ging uiteraard als recht geaard Amsterdammer "effe kaaken". Wat was het geval ?
'n Dronken Duitser had zich op de trap naar een hoog verstapt en was naar beneden getuimeld en onderaan in slaap gevallen.
Niets bijzonders,maar onuitwisbaar nog op mijn netvlies,63 jaar later.
Of ,mijn vader die tegen 'n muur op liep omdat er door de verduistering geen licht op straat was en zonder twee voortanden thuis kwam.
Victorieplein, zomer '44, luchtalarm, 'n vrouw die wil wegrennen,zich omdraait en tegen 'n boom aanloopt en bewusteloos blijft liggen.
De bomen die 's avonds na spertijd toch stiekum in de Vechtstraat gekapt werden,wat wij in het donker vanuit de huiskamer stiekem gade sloegen.
Dat ik als kind van 4 of 5 jaar op de "Jodenmarkt" in de Gaaspstraat door de gebroeders Logger,Philip en Ies, boven op het zeil van de marktkraam werd gelegd.
Mijn broertje, in 'n deken gewikkeld, naar dokter van.Ooijen op de Amstellaan moest worden gebracht,omdat de dokter niet wilde komen.
Mijn rode fietsje,dat door 'n Mof ingepikt werd op de brug van de Amstelkade !!
En mijn vader die kort na de oorlog met de fiets, in een handkar viel,met mijn broertje achterop.
Wat te denken van dat stelletje dat in Mei '45 lag te vrijen aan de Omval? Niets bijzonders,ik weet het,maar voor mij de eerste keer dat ik zo iets zag !!
Tja,voor 'n jochie van vijf,zes,zeven jaar oud waren dat wereld gebeurtenissen.
En zo zal ieder kind zich, zijn of haar wereldgebeurtenissen herinneren. En hoe ouder je wordt,er vallen je steeds meer herinneringen te binnen die je in je jeugd hebt meegemaakt die in principe onbelangrijk zijn, maar in jouw leven 'n onuitwisbare herinnering hebben achtergelaten.

Heerlijk toch dat mijmeren over je jeugd in de Rivierenbuurt !!!