Parallellen

Het is nu maandagmorgen (011007) en veel zin heb ik niet om de deur uit te gaan, ondanks dat de temperatuur hier aangenaam is, zo'n 27 graden. Na mijn dagelijkse ochtendbezigheid, het lezen van de Telegraaf op mijn PC, druk ik op favorieten en zoek de website van de Zuidelijke Wandelweg. Meestal lees ik dan de verhalen van de verschillende schrijvers en andere wetenswaardigheden die ik tegen kom, want via via kom je bij sites die niet of nauwelijks verwant zijn aan "de buurt" en dat maakt deze site een lust om door te nemen, maar speciaal als je iets over Amsterdam, en de Rivierenbuurt in het bijzonder, wilt weten.
Zo ook deze morgen. Ik las de verhalen van Ruud Jansen nog eens door en ondanks dat ik de meeste al gelezen had, stootte ik weer op verhalen die mij deden herinneren aan mijn jeugdjaren die vrijwel parallel lopen met de belevenissen van Ruud in die tijd. Ondanks dat Ruud 4 jaar ouder is als ik, maken zijn belevenissen en waarnemingen uit zijn jeugd, niet veel verschil met die van mij. Hij woonde, naar ik later uit zijn schrijven begreep, in de * Korte Meerhuizenstraat en ik in de Vechtstraat tussen Amstellaan en Amstelkade, minder dan 100 meter van elkaar, terwijl onze lagere scholen tegen elkaar aan stonden, hij Meerhuizenschool, ik Berlageschool. Opvallend is ook, dat de plaatsen die hij beschilderd in zijn epistels, nagenoeg gelijk zijn aan mijn belevenissen uit die tijd, zoals : de Olympische dag, de kermis aan de Jozef Israelkade, de Scheldestraat, de hongerwinter, zijn naoorlogse belevenissen, de bouw van de RAI en de Utrechtse brug, enz, enz. Zelfs zijn summiere beschrijving van zijn leven bij zijn ouders thuis, is bijna identiek aan de mijne.
a.s. donderdag ga ik naar Holland toe en ik heb al afgesproken met Jos om met hem 'n kop koffie te drinken, hopelijk tref ik Ruud dan ook.

Max.C.van.der.Glas.

* Hier heeft inzender het niet juist. Ruud Jansen woonde in zijn jeugdjaren in de Scheldestraat (red.)