Ingezonden bijdrage van: Klaas Lanser

Pagina van Klaas Lanser

Herinneringen uit de Kromme Mijdrechtstraat (1)

Als regelmatige bezoeker van de site Zuidelijke Wandelweg, komen er ook steeds meer herinneringen terug uit de jaren (1944-1960) uit de Rivierenbuurt. Van de eerste jaren als baby weet ik alleen dingen uit overlevering. De jaren van peuter, kleuter en tiener liggen ver achter mij maar toch zijn er van die dingen die je je herinnert. Als ik bij de Amsteldijk begin en de Kromme Mijdrechtstraat in loop is er op de hoek een Showroom van dure blinkende auto's. Nu de showroom van de gebr. Selling. Daarnaast zat een fabriekje dat Odol mondwater produceerde. Er hing altijd een een zeer sterke menthol/pepermunt lucht. Aansluitend een portiek met twee winkels, één daarvan was een ijzerhandel. In het volgende portiek zat Kanneworf de melkhandel. De andere winkel weet ik niet. Dan kwam er een rijwielhersteller en stalling. Verder links en rechts alleen huizen. Aan de rechterzijde was een soort inham met portiek. Daar woonde een gezin waarvan de oma een houtenbeen had. Dit trok toch altijd de aandacht als zij voorbij kwam. Een stuk verder aan de rechter zijde woonde Adri van Oorschot, dan kwam dan een schildersbedrijf en een grote fietsenstalling van Selling. Later repareerde hij ook auto,s en motoren, vooral van zijn zoons die aan zijspanracen deden. Naast de schilder woonde dikke Marietje die altijd met een hondje (een zwart met witte buldog?) in een kindermandje achterop door de buurt fietste ,vaak ook nog een hondje naast de fiets. Ik weet uit overlevering hoe zij in de oorlog aan de kost kwam. Volgens mij had zij wel een dochter maar geen man meer. Na Selling woonde op 53 hs een echtpaar waarvan de man chauffeur was bij van Gent en Loos. Hij kwam wel eens met zijn containerwagen in de straat. Ons gezin op 51' en aan de overkant. De oude Heer en Mevrouw de Leeuw van de zuurwaren. Schuin daarboven woonde de Strijker. Waarschijnlijk niet hun echte naam, maar zij streken altijd de was van anderen tegen vergoeding uiteraard. Een paar huizen verder aan de zelfde kant, op 2 hoog woonde mevrouw Bigot. Zij had een soort dierenopvang. Veel katten honden en apen. Op straat liep zij altijd met hondje met maar één oog. Je hoorde haar altijd uit het raam roepen "PLUCHEJE, PLUCHEJE" als de hond binnen moest komen. Als we verder lopen krijgen aan de zelfde kant de fam. Nooij. Tegen betaling van een stuiver mochten we binnen komen en deden de zoons een theater optreden. Dan krijgen we de drogist Mulder aan de rechterzijde. Hij woonde op het pleintje driehoog naast de tram remise. Naast Mulder waren grote etalageramen, op de hoek van het pleintje. Daar woonde een gezin afgewisseld met bedrijven. Aan de overkant zat de stoker. Deze verzorgde de verwarming van het evenblok. Naast de stoker was een garage met benzinepomp. In die tijd liep deze al door naar de Trompenburgerstraat. Verder was aan die kant de groentehal van Tabak met aansluitend slagerij Buitenhuis op de hoek Kromme Mijdrechtstraat Lekstraat. Aan de overzijde was het pleintje. Hier kon je de jaarlijkse kerstbomen fik beleven en als het vroor werd er geschaatst. Ja dan de tramremise. Zondags de kerkdienst in de personeels kantine en door de weeks de tramharmonie.

Tegenover Buitenhuis op de anderhoek Lekstraat Kr. Mijdrechtstraat zat een melkhandel. Verder op de hoek Waverstraat / Kromme Mijdrechtstraat zat een kruidenier. En daar tegenover zat ook een zelfde sooort winkel maar dan met wat chicere en duurdere levensmiddelen. Ik moest daar als mijn oma kwam logeren Bosschebollen halen. (zoute bollen in een blik) Op de tegenover liggende hoek was bakkerij Schaap. Verder in de straat op de hoek van wat toen nog Stalinlaan heette, zaten ook nog twee winkels maar wat deze verkochten kan ik me niet herinneren. Ook een Bakkerij?

Als we de terug lopen in straat en dan rechts af de Lekstraat in gaan, was er naast de melkhandel een groenteman. Aan de overkant naast de slager een slijterij "De Admiraal". In de winkel ging alles door een luikje dat ook weer dicht ging als je moest wachten. Hier is later de schoenmaker in gekomen. Dan een drogisterij. Lipstiften, zoethout, en dropjes voor een paar centen.(Dit was een portiek) Daarnaast in het volgende portiek geen idee, maar dan weer een melkhandel. Hiervan herinner ik me dat het een kleine winkel was met achter een tussenwand een ruimte waar de melkbussen gespoeld werden. Naast de melkhandel het koffiehuis. Hoek Gaaspstraat/Lekstraat. We lopen nu door met aan de linkerkant de speeltuin en rechts huizen. Bijna aan het eind was er de boekhandel en boeken uitleen en dan op de hoek van de Vechtstraat de herenkapper. Tegen over de kapper een Vana winkel en dan na een paar huizen een melkhandel van de OVO en dan Hogenbirk de visboer. We steken nu over en lopen langs de kerk terug naar de speeltuin. De ingang lag in de Gaaspstraat. Op 1 hoog, tegen over de ingang woonde de heer Pijters. Hij bestierde de speeltuin. Ook bij de diverse clubs assisteerde hij. Van de figuurzaagclub weet ik nog dat je met je tekening naar hem toe moest. Hij paste dan het uit te zagen stuk triplex af. Wat me altijd bij gebleven is, was dat hij van zijn linker hand bijna alle vingers miste.

De film op zaterdag, de toneel vereniging, de muzieklessen van het mandolineorkest. Ook de uitvoering van de toneelvereniging met in de orkestbak het mandolineorkest in Bellevue. Later was er nog de fineerclub, modelbouwclub (zweefvliegtuigenbouwen) en na de sloop, in het nieuwe gebouw de dansles. Op woensdag avond van 19.00 uur tot 21.30 uur. 50 Cent met een kopje thee. Al schrijvend komt er nog wel wat boven drijven maar ik wil het toch hierbij laten. Misschien zijn er nog aanvullingen .Stuur ze op.

Klaas Lanser
e-mail: k.lanser@lanser.nl

Herinneringen uit de Kromme Mijdrechtstraat (2)

In m'n vorige stukje schreef ik over de diverse winkels en bijzondere personen. Hiervan kunnen de namen misschien ook anders zijn. Ik twijfel over slager Buitenhuis, dit zou ook Buitenman kunnen zijn en mevrouw Bigot, "Pigot". Verder in de buurt schiet mij te binnen, in de Lekstraat ter hoogte van de Gaaspstraat, een winkel waar ik met een vriendje visvoer ging kopen. Deze winkel was in een woonhuis. En aan de kant van de boekwinkel zat altijd een mevrouw voor het raam ladders in de nylonkousen op te halen. Ik moest op weg naar school daar vaak langs om kousen te brengen en te halen. Zomers was er op straat veel te beleven. Weinig auto's en als ze in de weg stonden werden ze wel even verderop geparkeerd. Slagbal met rondjes in de straat. De putten waren de honken en slagplaats. Spoorzoekertje spelen met soms wel 10 á 15 kinderen. Ook de ijsman kwam vaak langs. Ik weet nog van Jamin, de blokken van 10 cent en met chocolade 25 cent. Of de ijsjes van de OVO. Een plak met 2 wafels. Altijd ruzie omdat de één dikker was dan de ander. Ook de Sierkan met zijn verpakte ijs (waterijsjes en melkijs) . Van deze ijsventer weet ik nog dat hij altijd leren beenkappen droeg. 's Winter kwam hij overdag met aanmaakhoutjes en 's avonds met berlinerbollen. Hoort u hem nog roepen?

BOLLETJE BOL.... BOLLETJE BOL....,
LEKKER BIJ DE KOFFIE....,
LEKKER BIJ DE THEE....,
NEEM EEN BERLINERBOLLETJE MEE...,
BERLINERBOL.

En dan die grote omgebouwde bus met het paard er voor. Daaruit werden slagroomwafels verkocht, Vers gebakken. Ik ruik ze nog.
De kolenboer, die altijd kwam. Het liefst als de trap net gedaan was. Alles op de rug naar driehoog. Later werd dit de petroleumman. Misschien herinnert u zich de Volendammers nog. Een trio dat muziek maakte. Een trompet, een trombone en een bas instrument (een klein tuba-achtig iets)

Ook namen weet ik nog van de diverse buren: oa. Deringa, Hulscher, Bootsma, Vos, Kleinsma, Petter, Boot, Lodewijks (van Ingen), Esselman, Reiss, Feenstra, Drenth, De Munnik, Heitkönig.

Om het verhaal weer op te pakken, ga ik nog even terug naar de speeltuin. Als je daar binnen kwam was links het huisje waar de beheerder overdag
verbleef en de diverse speel attributen op geslagen werden. Rechts het oude houten gebouw, de kleur? Blauw of verkleurd groen. Als je links af ging kwam je eerst bij de glijbaan dan het hobbelpaard en de draaimolen. Dan in de hoek de grote zandbak en rechts daarvan de klimkooi. De zweefmolen, de kleine schommels, de tuintjes, de grote schommels en het clubhuis. Het middenterrein bleef leeg. Daar werden dan balspelen gedaan. Voetbal, korfbal, trefbal. Als er grote evenementen waren zoals de 5 meiviering werden er ook gymnastiek uitvoeringen geven en 's avonds speelde er dan een jazzband. In de weekeinden speelde de korfbalclub er zijn thuis wedstrijden.

In de Gaaspstraat hoek Trompenburgstraat zat een sigarenzaak en op de andere hoek een levensmiddelen zaak. Daar tegenover een groenteman. Verder weet ik nog enkele winkels. Banketbakkerij Doodeman (ik heb daar nog gewerkt) een kapsalon een timmerman. Hier houdt het op. In de Trompenburg straat was een café op de hoek van de Vechtstraat. Op de andere hoek kan ik me niets herinneren. Later een muziekwinkel voor bladmuziek. Slagerij de Vries en de Gruyter op de hoek van de Rijnstraat. Aan de overkant was het nonnenklooster en de speeltuin.

Ik kan me nog diverse andere dingen herinneren rondom de speeltuin. Sommige zijn al beschreven, andere niet. Maar ik denk dat er nu weer herinneringen boven komen bij oud buurtbewoners uit die tijd.

Klaas Lanser - 23 juni 2008

Digitale gedenksteen ter herinneringen aan de voormalige bewoners van mijn