Ingezonden door Peter Koghee

Pagina van Peter Koghee

<< terug naar index Peter Koghee <<

Een leven vol fietsen

Februari 1930 verhuisden mijn grootouders, Antonie Koghee en Johanna Koghee - Oorbals samen met hun zonen Antonius Johannes en Johannes Antoni (m’n grootvader was bij de aangifte bij de burgerlijke stand vergeten de naam die m’n grootmoeder voor hun 2e zoon bedacht had). Vervolgens had ie tegen de ambtenaar gezegd nou de oudste noemen we altijd Antoon doe deze dan maar Johannes Antoni dan noemen we hem gewoon Joop.) en hun dochters Annie en Dien vanuit de Staatsliedenbuurt naar de Borssenburgstraat 9 hs.

Opa Koghee begon op de begane grond een fietsenstalling en fietsenmakerij. Op de verdieping boven de stalling van bereikbaar via een trap in de werkplaats (een kamer met alkoof, een slaapkamer en toilet) ging het gezin wonen. De werkplaats werd door m’n opa samen met mijn vader, Joop, gerund. Buiten het stalling en reparatiewerk hadden ze ook nog een baantje als sleutelbewaarder en aanspreekpunt bij het bezichtigen van te huur staande woningen in de Borssenburgstraat en omgeving.

(Joop Koghee Borssenburgstraat 9 – 1932)

Om de toekomstige huurder over de drempel te helpen en lekker te maken om een woning in een van deze straten te betrekken was bedacht dat elke nieuwe huurder 2 maanden geen huurpenningen hoefden te betalen en werd de woning gratis behangen. Uiteraard kregen ze voor elke nieuwe huurder die ze aanbrachten een kleine vergoeding, welke in de kas van de stalling verdween. Zo kreeg Joop op een dag in 1932 een oudere dame en haar nichtje op bezoek om een woning in de Borssenburgstraat no. 13 1hoog te bezichtigen.

Om een langverhaal kort te maken het nichtje ging daar met haar tante wonen , Joop kreeg met het nichtje “Suzanna Schafer” verkering, leende 50 gulden, begon daarmee op de hoek Borssenburgstraat en Holendrechtstraat een eigen fietsenstalling.
Joop en Suus trouwden op 4 Juli 1935 met Suus.

Suus en Joop gingen wonen op het adres Borssenburgplein 1 op de derde etage.
Ook broer Antoon verruilde z’n plekje in de fietsenstalling en ging wonen op de tweede etage Borssenburgstraat 19 en zus Annie ging ook in de Borssenburgstraat wonen
op no. 4 huis.

(trouwfoto Suus & Joop Koghee)

( De Zuider Amstellaan met v.r.n.l. Bob Neef-Suus Koghee-Annie Neef-
Koghee-Dien Koghee en voor Bob Neef jr. en Ansje Neef)

Joop en Suus begonnen in 1937 een fietsenzaak in de Holendrechtstraat 33hs waar op 19 februari 1940 m’n broer Paul Johan Koghee geboren werd en ikzelf op 17 mei 1944.

(Rijwielstalling Joop - Holendrechtstraat 33 – 1937)

(persoonskaart 1941 Suus Koghee)

(juni 1944 Suus, Peter,Joop & Paul Koghee in de tuin Holendrechtstraat 33 )

(1942 Suus & Joepie in de tuin Holendrechtstraat 33)

(Distributie Stamkaart Peter Koghee)

(13-01-1945 Pokkenbriefje van Dr. L.H. van Oijen t.n.v. Peter Koghee)

Via de illegaliteit werd Joop direct na de oorlog gevraagd of hij Motorordonnans bij de BS de “Binnenlandse Strijdkrachten” wilden worden (wel met z’n eigen motor). Joop verkocht daarvoor de fietsenzaak en we verhuisden Juli 1945 naar de Ruysdealstraat 70 tweede etage.

1954 Amsteldijk 128 & Holendrechtstraat 43

M’n vader doet de stalling in de Borssenburgstraat over aan een familie uit Friesland, (waarvan ik me alleen nog de naam van de zoon Iepie herinner) en begint een Rijwiel en bromfietszaak op de Amsteldijk 128 en gaan we als gezin wonen Holendrechtstraat 43 hs.

(Rijwiel & Bromfietszaak Amsteldijk 128)

5 Juli van dat jaar werd de Utrechtse brug feestelijk geopend onze 5e klas deed als Tour de France Renners mee.

(opening Utrechtse brug – 5e Klas Meerhuizenschool - Tour De France)

1955 Flamingo, een late verjaardagssurprise

In dit jaar wordt mijn broer Paul 15 jaar en heeft hij voor z’n verjaardag een vriendinnetje uitgenodigd en van z’n verjaardagsgeld een 78 toerenplaat gekocht “Flamingo” van Earl Bostic. Flamingo schalt door de woning, de familie zit aan de koffie en m’n broer wacht met rode konen vol spanning de komst van ‘t vriendinnetje af. Er wordt gebeld, m’n broer doet open en het meisje komt binnen. In de woonkamer stelt ze zich….. maar voordat ze haar naam kan zeggen roept m’n Opa nogal hard: Zeg jij bent er toch een van Padt van hier om de hoek in de Uithoornstraat?
Eh, Ja meneer.
Nou, dan krijg ik nog 20 cent van je van dat fietsje dat je mei ’47 bij me gehuurd hebt en te laat terug hebt gebracht!
Bij het meisje, Coby Padt, kwamen spontaan de waterlanders boven en was ‘t net of op dat moment de “Flamingo” door Earl Bostic’s sax omzeep werd geholpen.
Coby af, m’n broer geheel in verwarring achterlatend.
Maar ach je wordt maar eenmaal in je leven Sweet Fifteen.