Ingezonden bijdrage van Evert Rulf

Pagina van Evert Rulf

Inzender Evert Rulf:
e-mail erulf@hotmail.com

Foto 1:
Dit is dan mijn eerste wandeling op de Zuidelijke Wandelweg, om precies te zijn op 31 mei 1941, neen dan kon een jonge vader niet gezellig meewandelen.

Foto 2:
Toen in augustus 1942 functioneerde de gasfabriek nog, jammer genoeg scheen de zomerzon over een hoop narigheid.

Foto 3:
De winter in januari 1947 was nog een echte sneeuwwinter. Samen met mijn zusje en Karin Wilton uit de Dintelstraat zouden we op het grasveld voor de kerk nog een sneeuwpop maken, ditmaal werden we niet door de koster weggejaagd. Achter die deur zat ik wel eens onder de hoogtezon.

Foto 4:
Je zesde verjaardag vier je in mei met al je vrienden natuurlijk op straat. Nog 2 jaar eerder, 4 mei 1945, dansten ze op mijn verjaardag op de achtergrond, hoek Uiterwaarden en Dintelstraat.

Foto 5:
Neen, op vakantie gaan zat er in 1947 nog niet in en het was juist zo een schitterende zomer. Dus dan maar naar de vakantieschool op het landje. Wat me daarvan is bijgebleven? De rillingen over mijn rug bij het verplichte drinken van de karnemelk.

Foto 6:
De kleuterklas in 1947 van de Montessorischool aan de Nierstraat. Niet mijn klas, maar van mijn zusje met de strik op de 2e rij, dus geen namen. Is dat juffrouw Neuteboom?

Foto 7:
En tot slot zijn we weer op de wandelweg met mijn zusje en vriendje Dick Sint uit de Nierstraat en vriendinnetje Ina uit het laatste huis van de Uiterwaardenstraat, hoek Rivierenlaan. Het was voorjaar 1948, vlak voordat we zouden vertrekken naar Bilthoven.

Leuk, deze website. Het boek had ik uiteraard al met plezier en vele herinneringen gelezen.

Toevallig heb ik sinds enkele jaren weer contact gekregen met mijn wat oudere bovenbuurjongen op de Uiterwaardenstraat, precies in de bocht tegenover de kerk, de nu internationaal bekende in Amerika levende fotograaf en roeier Co Rentmeester. Een speelvriendje van mijn leeftijd was mijn buurjongen Paul Delfgauw. Het jongetje Mischa Mengelberg een paar huizen verder was nog te jong voor ons.
Ja, het speelterrein was uiteraard het landje richting wandelweg. Mijn eerste bewuste blikken die kant op moeten vanuit een portiek op de Rivierenlaan geweest zijn om zo een feestelijk uitzicht te hebben op de voedseldroppings waarna thuis als verrassing het zweedse wittebrood klaar lag.

Verder staan mij uit die periode natuurlijk voor altijd bij het angstwekkende lawaai van gedonder en sirenes tijdens het bombardement op de  SD in de Euterpestraat net toen mijn moeder met de kinderwagen met mijn zusje een wandeling aan het maken was en als meest imposante herinnering vreugdevolle dans van vooral vrouwen op straat voor mijn raam omdat ik op 4 mei 1945 vier jaar geworden was.

En dan komen natuurlijk op: de aanleg van het fietspad van de Rivierenlaan naar de wandelweg, bijna verdronken onder het kroos van de sloot bij de spoorringdijk, door buurjongen Henk Swart daaruit gehaald, een motorrace over de rivierenlaan, de wekelijkse spannende vervolgstrips bij de melkboer, circus Knie in de oude RAI, de dikke sneeuwlaag in de winter 47-48, de eerste keer dat lijn 4 weer over de Rooseveltlaan reed naar een zanderig eindpuntje, en zo zijn er natuurlijk veel herinneringen, maar die komen een andere keer misschien wel. Leuk.

Evert Rulf, 12 februari 2004

1 Vergroot