Ingezonden bijdrage van Saskia Loman-Kalkman

Pagina van Saskia Loman - Kalkman

TERUG NAAR SCHOOL

Woensdag 23 mei 2007 zijn Lous Been en ik even terug naar onze ulo/mavo geweest.
Lous heeft haar schooljaren van 1957 t/m 1962 hier doorgebracht. Ik van 1970 t/m 1972.
Het was een geweldige ervaring om na ruim 40 jaar terug te keren binnen de vertrouwde muren van de Bugenhagenschool in de Uiterwaardenstraat.

Veel authentieke elementen zijn nog aanwezig. De prachtige glas in loodramen; waarvan maar enkele ruitjes vervangen zijn door helder glas. Het mooie betegelde trappenhuis, als ook de betegeling van de muren en vloeren in de gangen. De nisjes met de kapstokhaakjes zijn nog allemaal aanwezig. Het schoolplein met de mooie boom en zelfs het fietsenhok, waar een vaste plaats was gereserveerd voor de leraren.
Op dit moment is deze school in gebruik als Internationale School en deze zal in verband met verhuizing naar een andere locatie haar poort over 2 maanden sluiten.
Gelukkig waren wij nog net op tijd om de sfeer van weleer nog even te mogen proeven.
Waarschijnlijk vonden wij het in die tijd niet zo geweldig om naar school te gaan, dit keer in ieder geval wel!

(Helaas zijn de schoolfoto’s van Lous verloren geraakt en indien iemand nog foto’s heeft waar Lous ook op staat, zijn deze uiteraard van harte welkom.)

Saskia Loman - Kalkman, 30 mei 2007
E-mail: 56saskia (at) home.nl

ROERSTRAAT

Foto 1: Het opgespoten land gezien vanaf de Ringdijk met op de achtergrond de Nieuwe RAI. Deze foto dateert uit het begin van de jaren 60.

Foto 2: In het smalle gedeelte van de Roerstraat voor perceel 61, gezien richting Waalstraat, op de slee. Ik zat voorop en mijn broer Peter en buurjongen Jos Wiersema achterop.

Foto 3: Roerstraat 61 (mijn oude huis) anno 2003.

" Tja, daar liep ik dan achter Paul Gellings aan tijdens de literaire wandeling. Vanaf Jimmink rechtsaf de Waalstraat in, weer rechts het Merwedeplein op. Ter hoogte van het "huis van Anne Frank" even blijven staan, waar Paul voorlas uit zijn boek. Daarna omdraaien, recht oversteken en dan................de Roerstraat!
Hier was het me om te doen want ik kom thuis, dit is mijn straat , mijn plekkie.
Hier ben ik geboren (no 61), opgegroeid en uit dit huis getrouwd.
En ook al woon ik nu al langer in Deventer dan dat ik in de Roerstraat heb gewoond, er bekruipt mij een gevoel van ontzettende heimwee.
Paul Gellings hoor ik niet meer, je ziet, je ruikt en je verlangt.
Je denkt terug aan je jeugd, het spelen op het pleintje, de talloze pleisters van het vallen uit het klimrek.
De G.G.D onder het poortje waar je prikken kreeg. Het fikkie steken in de zandbak (nadat ik er door mijn broer Peter en vriendje Jos erop uit werd gestuurd om oude kranten voor de blinde geleide honden op te halen), en ja ik kreeg ook een mooie fakkel dus daar deed ik het voor.
De weg naar de Dongeschool, langs Vork die hele lekkere appels had!

Je eerste liefde, kussen op het bankje achter in de Roerstraat.
Rot, de melkboer, die na 2x bellen met een loper het huis binnen ging, wat nog wel eens komische situaties opleverde.

Sigaretten halen bij tante Lies en ome Henk.

Tante Lies Bredeveld en Sakia Loman - Kalkman, weerzien na 25 jaar

(Ja we hadden  heel wat omes en tantes)
Natuurlijk de "vreemde "bewoners zoals Kwarkie, mevr.Schenkstok, mevr. Diederik.
De vele kinderen in de buurt: Jellie, Obbo, Martine, Ellen, Yvonne, Jolanda, Suzan, Roetje, Dick, Karel, Frits, Lilian en nog vele anderen waar zijn ze gebleven?
Oase waar ze zulke lekkere patat en ijs hadden.

We liepen door, (nee.. ik wil niet) door het poortje naar de Rooseveltlaan,  oversteken naar de Maastraat ( hier ging ik dan altijd rechts af naar de Bugenhage Mavo in de Uiterwaardenstraat)

Aan het eind van de Maasstraat staken we over en liepen we voor mijn gevoel mijn buurt uit. "

Saskia Loman - Kalkman, 22 december 2003