Ingezonden bijdrage van Yvon Kuilder v. Amersvoort:

Pagina van Yvon Kuilder van Amersvoort

OUDE IJSELSTRAAT

" Zelf ben ik opgegroeid in de Rivierenbuurt en was dus ook erg blij met deze site.

Schitterend om al die foto's te zien en daar van alles over te lezen. Voor mij zijn dit allemaal zulke leuke herinneringen. Ik ben geboren in 1948 in de Oude IJsselstraat op nr. 50.

Ik heb daar 'n fantastische tijd gehad met vooral al die straatspelletjes :Diefie met verlos-spoorzoekertje-stoepen-de maan is rond en dan hinkelen-knikkeren-hoelahoepen-zakdoekje leggen-de boom is rond-stelt lopen-rolschaatsen (in de Maasstraat want daar lag asfalt) en tollen.

Al die spelletjes konden toen met die anderhalve auto die toen langs kwam.

We hadden daar in de Oude Ijsselstraat de Waalkerk en daar heeft de jeugd heel wat kattekwaad in uitgehaald. In de Waalstraat stond op de kruizing Oude Ijssel-Ijsselstraat 'n (zoals wij dat noemden)  PEPERBUS en daar zijn heel wat jeugdliefdes begonnen.

Ik kan nog wel uren doorgaan maar dat zal ik maar niet doen.

Ik stuur 'n gescande foto mee van de hoek Waal-Oude IJsselstraat uit 1953.Met vriendelijke groetjes en ga vooral zo door.

De ene is op de Jozef Israëlskade (1950) en je kijkt naar de kruising Amstelkade/Waalstraat. Helaas staat 't "gele bruggetje" niet op de foto want daar heb ik toch wel heel erge leuke herinneringen aan, met verstoppertje spelen gingen de jongens iedere keer weer met z'n allen onder dat bruggetje zitten en dat was dus ook altijd de plek waar je als eerste naar toe liep om te zoeken. Ik dorst dat nooit want mijn moeder vertelde altijd dat er hele grote vissen in de Amstelkade zwommen en maakte  'n gebaar van zeker 'n meter!!

De "stoere" jongens heb ik met die wijsheid nooit kunnen overtuigen.

Dat bruggetje is jaren terug 'n meter of 40 verplaatst en ik heb nooit geweten waarom. Goh ik ben toch heel wat keertjes over dat voetbruggetje gewandeld om via de P.L.Takstraat naar de speeltuin op 't Henrick de Keijserplein te gaan.

Op de een of andere manier kwamen de kinderen uit de P.L.Takstraat en omstreken nooit in de Rivierenbuurt spelen en ook niet omgekeerd dus was dat bruggetje de grens van ieders eigen speelterrein.

De derde foto is genomen in 1954 vanuit ons raam op de eerste verdieping van de Oude IJsselstraat no.50. Die DKW was van mijn vader en daar was hij beretrots op. Mijn moeder waste die auto elke week. Als ik me goed herinner staat aan de overkant van de straat 'n Renault van de buurman. Ik vond 't wel leuk om deze foto's er ook bij te doen omdat die DKW 'n heel grappig model was en al heel lang geleden uit de handel is genomen. Het was 'n autootje met 'n heel speciaal motorgeluid."

Ik heb ook nog vanaf mijn 16e tot mijn 23e jaar (1964 tot 1972) gewerkt in de Uiterwaardenstraat.
Ik werkte in 't Hondensporthuis. Ik heb daar s'morgens heel wat hondjes getrimd en s'middags stond ik in de winkel. Naast de "hondenwinkel" hadden we Bakkerij Pront beter bekend als 't Joodse bakkertje dat Zondag's altijd open was.
Tegen over ons zat de Kaasboer Jantje Dol. Ik denk dat velen die zich nog wel kunnen herinneren. Jantje Dol werkte daar samen met zijn vrouw in de zaak en 't was daar altijd erg druk want hij verkocht zeer goede kaas en vleeswaren. Naast Jantje Dol zat 'n sigarenwinkel, dat waren al wat oudere Joodse mensen, die ook zo hun eigen klantjes hadden.
Naast ons zat 'n groentenwinkel, waar ik de naam niet meer van weet en naast de groentenwinkel zat 'n slijterij die ook wel z'n verhaaltjes kan vertellen!!
Ik weet nog goed dat onze winkel werd verbouwd en dat de verkoop gewoon door moest gaan. We kregen toen 'n oude bus op de stoep met zo'n voorportaaltje waar ik "pens" stond te snijden en de hondjes en katjes hoefden niets te missen van hun dagelijkse kostjes.
Het was 'n geweldige tijd!
Als je nu door de Uiterwaardenstraat/Rijnstraat loopt zie je dat alle winkels daar van RAF zijn geworden.
Waar zijn de winkeltjes van toen gebleven????

Yvon Kuilder v. Amersvoort,  19 december 2003

E-mail: puszta (at) upcmail.nl

POSTKANTOOR

Verslag van 10 augustus 2005,

Jeetje....ik liep van de week even door mijn "oude buurtje" en had 'n pakketje te versturen en dacht..ach ik loop wel even naar de Waalstraat want daar zit 'n postkantoor!!
Ach.. wat stond ik raar te kijken, ik stond toch wel op de goede hoogte van de Waalstraat? tussen het Merwedeplein en de Churchillaan?? Ja!! Het was er niet meer maar hoe had dat dan gezeten??

Als kind en tiener moest ik daar vaak "iets regelen" en in mijn gedachten was dat 'n enorm gebouw!! Het zijn nu allemaal woningen en er loopt zelfs 'n stenen hoge buitentrap door "mijn postkantoor"!
Jeetje!! Ik ben nu 57 en toen ik uit de Rivierenbuurt vertrok was ik 21!!

Ik ben toch wel regelmatig in Amsterdam Zuid te vinden maar heb nooit meer aan het postkantoor gedacht!!Ik loop echt heel erg veel achter!!

Yvon Kuilder v. Amersvoort,  10 augustus 2005

E-mail: puszta@upcmail.nl