Paul Gellings . . . .

<< terug

Over Paul Gellings

Paul Johann Gellings (Amsterdam, 16 mei 1953) is een Nederlands dichter en vertaler.

Van Paul Gellings verschenen drie dichtbundels bij De Arbeiderspers: Het oog van de egel (1990, genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 1991); De val van verf en roest (1993), en Antiek fluweel (1997), waaruit werk werd geselecteerd voor De 100 beste gedichten van 1997. De stem van de herfst, zijn vierde dichtbundel, kwam in september 2004 bij uitgeverij De Geus uit; in oktober 2004 verscheen bij De Oare útjouwerij de novelle Een vlakte in de stad: Enschedese notities. Bij uitgeverij De Geus publiceerde Gellings tevens twee romans: Witte paarden (2001) en Zuidelijke Wandelweg (2003).

In de jaren 1985-1998 werkte hij intensief samen met literair café 'In de Sinnepoppen' te Zwolle, waar hij veelvuldig betrokken was bij voorleesavonden en andere evenementen.
Op uitnodiging van onder meer 'Schrijvers School Samenleving' is hij actief op het gebied van voordrachten en poëziebijeenkomsten. Gellings publiceert regelmatig poëzie, novellen, artikelen in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, Bzzletin en Tirade. Daarnaast is hij werkzaam als literatuurrecensent bij De Stentor en het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Gebloemleesd werk o.m. in Meulenhoffs Dagkalender en 'De dikke Komrij'.

Na de HBS te Enschede deed hij in 1971 staatsexamen HAVO. Vervolgens begon hij aan de Rijksuniversiteit Groningen aan de studie M.O. (Franse taal- en letterkunde: M.O.-A in 1974, M.O.-B in 1978.

Paul Gellings
Paul Gellings

Zijn afstudeerscriptie ging over de ontwikkeling van de held in Voyage au bout de la nuit van Louis-Ferdinand Céline. Van 1978 tot 1982 was hij als wetenschappelijk ambtenaar verbonden aan het Romaans Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (vakgroep Frans, commissie Taalverwerving). Van 1981 tot 1993 was hij eveneens docent Franse taal- en letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Sinds 1983 is hij als docent Frans werkzaam aan de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle. Daarbij wijdde hij zich vanaf 1985 aan zijn doctoraalopleiding Franse letterkunde, welke hij in 1987 afsloot met een scriptie over de identiteitsproblematiek in de romans van Patrick Modiano. Naast bovengenoemde activiteiten vertaalde hij een keuze uit het werk van Rutger Kopland in het Frans en stelde daaruit twee bloemlezingen samen, die beide zijn gepubliceerd door het Parijse uitgevershuis Gallimard: Songer à partir (1986); Souvenirs de l'inconnu (1998). Tevens maakt hij voor Gallimard leesrappoorten over Nederlandstalige, literaire uitgaven. In 1999 promoveerde Gellings aan de Rijksuniversiteit Leiden op het proefschrift Le fardeau du nomade: poésie et mythe dans l'œuvre de Patrick Modiano. Sinds enige jaren verzorgt hij ook cursussen creatief schrijven (poëzie en proza) voor kinderen en volwassenen. In januari 2005 verzorgde hij een workshop over het thema 'Verdichten' aan het Conservatorium Zwolle. In 2005 werd Gellings verkozen tot eerste Stadsdichter van Zwolle. Hij is getrouwd en heeft twee dochters.

Recente werken:

Eerdere werken: