Broodjeszaak van Sal Meijer . . . .

tekst: met toestemming van dhr M. Blog overgenomen van de website
foto's: Jos Wiersema

Sandwichshop Sal Meijer is oorspronkelijk ontstaan nadat Sal in 1957 restaurant Quirios op de Jodenbreestraat heeft overgenomen In die tijd was het naast het restaurant ook een slagerij waar men onder rabbinaal toezicht vleeswaren kon kopen. De jodenbreestraat was na de oorlog een van ontmoetingsplaatsen waar joden de dingen van de dag bespraken.

Nadat Sal in 1957 het restaurant heeft overgenomen komt in 1961 zoon Nico de slagerij versterken, door werkzaamheden aan de jodenbreestraat, besluit Sal in 1964 te verhuizen naar de Nieuwmarkt 13.

Zomer 2007, het terras van broodjeszaak Sal Meijer aan de Scheldestraat

Op de Nieuwmarkt wordt de zaak nieuw leven ingeblazen, en ontstaat er langzaam maar zeker een begrip in Amsterdam “broodje Meijer”. Mensen kwamen van heinde en verre om zelf te ervaren wat ze van anderen hadden gehoord of zoals het ooit in de krant heeft gestaan; iemand die in Amsterdam is en geen broodje pekelvlees van Meijer heeft gegeten is hetzelfde als iemand die naar Amsterdam komt en niet de nachtwacht bezoekt.

De onvervalste sfeer van een echte Amsterdamse broodjeszaak

Nadat dochter Marjan in 1972 getrouwd is met Maurits Blog gaat het steeds voortvarender met de Sandwichshop. Waneer eind jaren `70 begonnen wordt met de aanleg van de metro en de confectiewinkels verhuizen naar het confectie centrum gaat het iets minder, mensen kunnen steeds moeilijker met de auto op de Nieuwmarkt komen. In 1981 vind Sal het mooi geweest en neemt schoonzoon Maurits de zaak over.

Maurits Blog snijdt het pekelvlees

Maurits die de Hotelschool heeft doorlopen besluit na 1 jaar op de Nieuwmarkt te hebben gewerkt te verhuizen naar de Scheldestraat 45, Eerder al is de slagerij onder leiding van zoon Nico verhuisd naar de Scheldestraat.De kwaliteit en de nostalgie zijn altijd belangrijke criteria geweest voor Maurits en Marjan. Alle producten worden nog steeds handgemaakt, van leverworst tot alle salade`s, alles komt uit eigen keuken.

Maurits en Marjan zijn er in geslaagd om net zoals Sal het begrip “broodje Meijer” wereldwijde bekendheid te geven.