Ingezonden bijdrage van: Helga Jaburg

Pagina van Helga Jaburg

Wandeling door de Rivierenbuurt op 5 mei 2007

Begin 2007 las ik het ingezonden stuk van Jonne van der Drift over de Rivierenbuurt van zijn jeugd. Hierin verwoordde hij precies zoals ik mijn jeugd ook ervaren heb: onbezorgd, veilig en veel speelruimte voor kinderen.
Ik besloot te reageren op zijn verhaal, ook omdat ik hem nog kende van de lagere school.

Uit onze mailwisseling ontstond het idee om nog een keer met oud-buurtgenoten en/of schoolvrienden/vriendinnen een wandeling door onze jeugd te maken aan de hand van favoriete plekken en oude woonadressen.

Als datum werd gekozen zaterdag 5 mei 2007, wel een koude, maar zonnige bevrijdingsdag. Van de aanvankelijk grotere groep bleven er uiteindelijk 5 belangstellenden over. Ook Jos Wiersema zou met ons meewandelen, maar was helaas toch verhinderd. Wel vroeg hij ons onderweg te letten op min of meer vervaagde huisnummers, die in de oorlog op de huizen van joden met lichtgevende verf geschilderd waren. Dit met het doel in de verduisterde stad
’s-nachts joodse mensen op te kunnen halen. Daarmee kreeg onze wandeling een extra lading.

Lagere school in de Roerstraat

Het poortje naar de Jekerstraat

We ontmoetten elkaar bij Warmolts in de Maasstraat. De twee zussen Marianne en Charlotte Robert uit de Deurloostraat, Jonne, mijn zus Tineke en ik, alle drie van de Churchilllaan. Ons eerste doel was een bezoek aan onze lagere school in de Roerstraat en via Merwedeplein en Waalstraat naar de Oude IJsselstraat, de eerste lagere school van Jonne. Op de Churchilllaan naar het ouderlijk huis van Jonne en aan de overkant het “poortje” als nostalgische favoriete plek, een bezoek aan de voorheen schoenmakerij Frantzen, thans een winkel in  wintersportartikelen, waar nog details uit onze jeugd aanwezig waren.
Even voor de deur gestaan van ons geboortehuis op de Churchilllaan en daarna de Maasstraat in, waar we spraken met Willy van Tellingen van de sigarenwinkel, de enige winkel nog in oorspronkelijke staat. Ook al zijn de winkels uit onze jeugd er niet meer, de straat ademt nog wel de vertrouwde sfeer van toen.

Deurloostraat

De muziekschool in de Dintelstraat

Ons volgend doel was de Deurloostraat met op de hoek van de Dintelstraat de muziekschool, waar ik ooit op gitaarles zat, maar nooit verder ben gekomen dan “Varia” en naar het ouderlijk huis van de zussen Robert. Natuurlijk een ijsje eten bij Venetië in de Scheldestraat en een kijkje in het Beatrixpark, waar we vroeger zoveel gespeeld hebben. Als laatste nog even naar de Prinses Irenestraat om de plek te bekijken, waar ooit de Pius MMS heeft gestaan.

Sigarenwinkel vanTellingen

Beatrixpark

Tot onze verbazing hadden wij al wandelend heel wat beeldmateriaal voor Jos verzameld; zoveel stille getuigen aan een heel wrang verleden, waar de Rivierenbuurt als derde Joodse wijk aangemerkt door de bezetter zo onder geleden heeft. Dat maakte de wandeling op deze bevrijdingsdag, samen met onze eigen herinneringen aan een blije jeugd tot zo’n bijzondere en onvergetelijke dag.

Geschilderd huisnummer Amsteldijk
Lees ook: Stille getuigen die het leed verraden