Stille getuigen die het leed verraden . . . .

(**) Buiten adem vanaf
op de panden die het leed verraden.(**)

Uit het gedicht Roerstraat van Jos Wiersema

Stille getuigen die het leed verraden
foto's: J.R.M. van der Drift

Helga Jaburg en Jonne van der Drift hebben op 5 mei 2007, samen en enkele anderen, een 'jeugdwandeling' door de Rivierenbuurt gemaakt. Op hun tocht, waar ik helaas niet bij kon zijn,  bezochten zij locaties die in de oorlogsperiode een rol van betekenis speelden.
Tijdens de wandeling hebben zij hun ogen de kost gegeven en zijn op zoek gegaan naar nog bestaande geschilderde huisnummers.
Stille getuigen uit de oorlogsjaren zijn er bijna niet meer. Wel de geschilderde huisnummers. Deze werden veelal door de bewoners in opdracht van de Luchtbeschermingsdient aangebracht om ook 's-nachts in de verduisterde straten bij de juiste percelen te kunnen onderscheiden. De openbare straatverlichting brandde immers niet altijd.
Door de vele renovaties zijn (gelukkig) de meeste beschilderingen verdwenen. Maar deze wandelaars waren alert en troffen nog er nog enkele aan die authentiek zouden kunnen zijn.
Helga en Jonne, bedankt voor jullie foto's !!

Jos

Schipbeekstraat 32

Roerstraat 89

Roerstraat 36

Roerstraat 28

Jekerstraat 94

IJselstraat 101

IJselstraat 99

Wilt u reageren op de inhoud van deze pagina? tekent u dan ons gastenboek even >>

Reacties:

Die geschilderde huisnummers waren mij als kind al eens opgevallen, maar de werkelijke reden wist ik toen uiteraard niet, en niemand wilde me dat vertellen.
Bijgaand een foto die gemaakt werd op 12 juli 1952 (dus exact 55 jaar geleden) van een in de Rivierenbuurt zeer bekende figuur, namelijk bezorger Van der Lucht (of Lugt, de juiste spelling is niet helemaal zeker) van bakkerij Koolhaas uit Ouderkerk a/d Amstel. Maandag t/m zaterdag kwam hij met paard en wagen langs de Amstel naar de Rivierenbuurt gereden om de bewoners van heerlijk vers brood te voorzien.
Het paard was zo vertrouwd met de straten, dat het op eigen houtje met de bakker van huis tot huis meeliep, daarbij de grote en ongetwijfeld loeizware bakkerswagen achter zich aanzeulend.
Uiteraard was er toen nog nauwelijks verkeer.

De foto is gemaakt voor het pand Waalstraat 91, en de datum laat geen enkele ruimte voor twijfel over de authenticiteit van het geschilderde huisnummer.

Met vriendelijke groet,

Robert