ARCHITECTUUR: Het Nieuwe Huis

Het Nieuwe Huis - Dorothee Oorthuys

Architect Barend van den Nieuwen Amstel

Het gebouw dat bekend staat als Het Nieuwe Huis, aan het Roelof Hartplein in Amsterdam, is in 1928 gebouwd door de architect Barend van den Nieuwen Amstel. De opdracht kwam van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking, in nauw overleg met de hoofdhuurder van het gebouw: de Coöperatieve Woonvereeniging Het Nieuwe Huis.

In Het Nieuwe Huis kwamen merendeels flatwoningen voor alleenstaande vrouwen en mannen, zonder een eigen keuken. De bewoners konden ’s avonds dineren in het gemeenschappelijke restaurant, dat ook voor het publiek was opengesteld. De maaltijden werden in de centrale keuken bereid. Het Nieuwe Huis werd daarmee een zogenaamd éénkeukenhuis en een symbool van de emancipatie van werkende alleenstaanden, die tot dan waren aangewezen op pensions en, vaak lastige, hospita’s. Het gebouw kreeg ook andere publieke en commerciële functies, zoals een openbare leeszaal, een postkantoor, enkele winkels, een fietsenzaak en een fietsenstalling.

Het Nieuwe Huis is een markant gebouw in Amsterdamse School-stijl, dat samen met Huize Lydia fungeert als een ‘poort’ naar het Amsterdam-Zuid van Berlage. In dit rijk geïllustreerde boek wordt beschreven hoe dit rijksmonument, met zijn prachtige trappenhuis, tot stand kwam. De auteur laat zien hoe de toen opkomende
‘coöperatieve’ gedachte een centrale rol speelde. Daarnaast krijgt de architect Barend van den Nieuwen Amstel, die ook het Rode Blok en andere woonblokken in de ‘Gordel 20-40’ ontwierp, maar grotendeels in de schaduw van bekende tijdgenoten werkte, in dit boek de aandacht en waardering die hij al veel eerder verdiende. 

 

Voor een uitgebreide preview: www.stokerkade.nl/assets/Het_Nieuwe_Huis.pdf 

Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij
Stokerkade 124 • 1019 XB Amsterdam
T 020 320 81 78 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.stokerkade.nl 
ISBN 97890 79156 245 • Winkelprijs € 24,50 Nu verschenen

You have no rights to post comments