Ook van deze auteur zijn/is:

287 - Struikelstenen - Stolpersteine

Hoe wrang moet het zijn als het laatste wat je van je grootouders kan herinneren is dat jouw grootvader vrolijk “Ouwe Taaie” zingend afscheid nam met het idee te gaan werken ergens in Nazi Duitsland. Niet wetende dat in werkelijkheid die reis in vernietigingskamp Auswitsch Birkenau haar eind bestemming zou vinden.

Deze informatie kwam ik eerder tegen in een boek met de titel “1000 maal gekust” en geschreven door mijn buurjongen van destijds Aldo Zimet. Dit boek handelt over de angstige belevenissen welke hij, Aldo, als kind tijdens de bezetting heeft meegemaakt.
Maar laat ook zien hoe ingrijpend een dergelijke beschadiging door heeft gewerkt tijdens zijn latere levensjaren. Een trauma dat eigenlijk geldt voor alle kinderen welke opgroeien in een omgeving vol van geweld. Na het lezen van dit boek, waarvan de opbrengst ten goede komt van War Child, en de vele andere boeken die oorlog, onderduik, vervolging, deportatie en vernietiging als onderwerp hebben besef ik mij telkens opnieuw hoe kostbaar en hoe kwetsbaar Vrede is.
In mei van dit jaar viert Aldo zijn 75e verjaardag en om dit feest, als feest op het leven te vieren, werd ter nagedachtenis aan zijn grootouders, Chaim en Anna Zimet, en zijn vriendje Leo Maandag, zijn zusje en zijn ouders 6 struikelstenen geïnstalleerd voor het toenmalige woonadres in de Borssenburgstraat.

Zo’n twee jaar eerder mocht ik bij een zelfde struikelsteenlegging aanwezig zijn en wel bij de stenen ter nagedachtenis van de grootvader, oma en de tante, van mijn vriendje Jeroen Krabbé in de Jekerstraat. Over de deportatie van de grootvader van Jeroen, Abraham Reiss, heeft Jeroen een serie schilderijen gemaakt. En een link over het ontstaan en de achtergrond, welke in boekvorm zijn uitgegeven, van de werken voeg ik bij.

Opdat we nooit vergeten.

Chaim Hirsch Zimet 1884 - 1943
Anna Zimet – Dingenthal 1884 - 1943

Benjamin Maandag 1901 - 1945
Chaje Maandag – Goldstein 1903 - 1943
Bella Rebecca Maandag 1933 - 1943
Leo Joseph Maandag 1937 - 1943

Abraham Reiss 1873 – 1943
Kaatje Reiss – Bon 1877 - 1942
Elise Reiss 1915 - 1945


 

Video:

 

Info over Stolpersteine:

 

Info over het boek van Aldo Zimet en de familie Zimet

‘Duizendmaal gekust’
Uitgeverij: Bert Post
ISBN 9789070376567

 

 

 

 

 

 

Info over het boek van Jeroen Krabbé

'De ondergang van de familie Reiss'
ISBN 9789040077425
 

 

 

 

 

 

 

Peter Koghee -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees hieronder het eerder door Peter Koghee ingezonden artikel over de familiie Zimet . . .

 

 

You have no rights to post comments