HOOGBOUW: Apollolaan 15 (RVB-gebouw / Apollo House)

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# RE: Apollolaan 15 (RVS-gebouw / Apollo House)Jan van Gool 07-12-2012 22:07
Ik heb ook te maken gehad met het SVB gebouw. In 1950 heb ik 1½ jaar gewerkt in de Biesbosstraat 56 hs, de Heer Gerard Mulder, had daar gevestigd Kantoormachineh andel “Precisia” had in zijn tuin de schuur achterin uitgebouwd en dat was zijn werkplaats, Ik heb daar ontzettend veel geleerd van de techniek van alle nu klassieke schrijfmachine. (daarvoor 2 jaar Ambachtsschool, Elektricien/Ins trumentmaker Don Bosco, aan de Polderweg,
In 1951 (ik was toen 16 jaar) begon ik te werken als beginnend schrijfmachine monteur bij de importeur van de Triumph schrijfmachines … De N.V. v/h Fa F.W>.Salomons, Damrak 52 te Amsterdam (recht tegenover de huidige ingang van de Beurs van Berlage)
De SVB aan de Apollolaan en Lutmastraat waren grote cliënten van ons. Ik ging in het begin mee met oudere monteurs om maandelijks alle schrijfmachines een onderhoudsbeurt (schoonmaakbeur t) te geven. Vooral op de eerste etage werkten vele typistes, en die gebruikte ontzettend veel stuf (met één f!, de machines waren ontzettend smerig, en met kwasten en raggers reinigden we die dan zoveel mogelijk… Later kwamen de andere veel betere wis mogelijkheden zoals Typex (ook een ramp voor de machines) .
Ik heb daar bijna 40 jaar gewerkt, en toen ik 25 jaar oud was werd ik chef technische dienst, en ging jaarlijks naar de Fabriek in Nürnberg (Dld). In 1958 zelfs een half jaar voor een opleiding van de Euconta Buchungsmaschin e, een soort boekhoudmachine op basis van zo’n 500 relais met elk 6 contacten..
Ik zal u alle details verder besparen, al hoe wel ik bijna alles nog weet door, weil de Ausbildung sehr Grundlich war.
Met een echte Speicher (volgens mijn woordenboek, dat ik te voren van een alfabet had voorzien, stond bij Speicher m (koren)schuur, ik kon me dat moeilijk voorstellen dat het erin zat, maar het herhaalde zich steeds.
Het bleek een mechanisch geheugen te zijn, zoals ongeveer in een telefooncentral e. Jammer is dat die oude mechanische schrijfmachines helemaal verdwenen.
Eerst kregen we de elektronische, daarna alles met computers, ik kon gelukkig na 40 jaar in de branche gewerkt te hebben met de Vut.. en nu al een paar jaar (18) met AOW!